FIFA susține că fanii ar agrea ideea Cupei Mondiale la doi ani

  • 16 Septembrie 2021 20:00
FIFA susține că fanii ar agrea ideea Cupei Mondiale la doi ani

FIFA susține că fanii fotbalului ar agrea ideea disputării Cupei Mondiale din doi în doi ani, propunere lansată de conducerea organismului fotbalistic mondial, indicând în acest sens rezultatele unui sondaj efectuat în rândul microbiștilor, scrie Reuters, citat de Agerpres.

Formulată de Arsene Wenger, fost antrenor al lui Arsenal Londra, în prezent directorul dezvoltării globale în cadrul FIFA, ideea a fost întâmpinată cu ostilitate de actori majori din fotbal, precum UEFA, CONMEBOL, dar și cluburi sau jucători.

FIFA a declarat că a folosit platforma de votare YouGov și că ''15.000 de respondenți din 23.000, provenind din 23 de țări din întreaga lume'' s-au pronunțat favorabil unei astfel de idei.

Conform FIFA, din cei 15.000 care au agreat propunerea, majoritatea sunt tineri care și-ar dori să urmărească mai des meciuri în cadrul CM, fiind de acord cu disputarea turneului final din doi în doi ani.

Federația internațională a indicat că mai are în lucru rezultatele unui sondaj implicând 100.000 de fani din peste 100 de țări.

La începutul săptămânii, Confederația Africană de Fotbal (CAF), prin vocea președintelui Patrice Motsepe, spunea că discuțiile despre organizarea Cupei Mondiale odată la 2 ani, propunere lansată de FIFA, ar trebui să continue ''cu mintea deschisă''.

Motsepe este privit ca un aliat ferm al președintelui FIFA, Gianni Infantino, iar CAF oferă un număr de voturi considerabile în cadrul FIFA, cu 54 din cei 211 membri ai săi.

''CAF este de părere că în acest stadiu ceea ce este cel mai important este ca discuțiile să continue de o manieră deschisă astfel încât decizia să servească intereselor fotbalului, federațiilor naționale, confederațiilor, jucătorilor și tuturor părților interesate. CAF este profund angajat în dezvoltarea, creșterea și succesul fotbalului în Africa și în restul lumii'', a spus Motsepe.

Și Confederația de fotbal din America de Nord, America Centrală și Caraibe (CONCACAF), al cărei sediu se află la Miami, în Statele Unite, s-a arată deschisă către ideea lansată de FIFA de a organiza Cupa Mondială la fiecare doi ani, cu condiția ca aceasta să creeze o structură mai echilibrată pentru acest sport la nivel global.

CONCACAF a precizat că recunoaște meritele elaborării unui nou calendar al fotbalului, dacă asta înseamnă mai puține ferestre internaționale, mai puține călătorii pentru jucători și mai multe meciuri competitive decât amicale.

Congresul FIFA a votat efectuarea unui studiu de fezabilitate cu privire la organizarea Cupelor Mondiale masculine și feminine la fiecare doi ani, o propunere care întâmpină opoziție, însă CONCACAF a solicitat consultări mai ample cu părțile interesate.

"Vom continua să analizăm aceste propuneri în mod constructiv, cu mintea deschisă și în spiritul angajamentului pozitiv. În timp ce concentrarea imediată a CONCACAF este asupra propriei regiuni, noi credem totodată în importanța de a face parte din familia globală a fotbalului și vom asculta opiniile legate de fotbal ale părților interesate din celelalte regiuni ale lumii", a subliniat organizația.

Săptămâna trecută, Confederația sud-americană de fotbal (CONMEBOL) a criticat propunerea FIFA, pe care a considerat-o neviabilă și care ar genera o supraîncărcare a calendarului internațional.

Uniunea europeană de fotbal (UEFA) a respins la rândul ei această idee, președintele său, Aleksander Ceferin, avertizând că țările europene ar putea boicota Cupa Mondială dacă FIFA va merge mai departe cu ideea de a o transforma într-un eveniment bienal.

Asociația Mondială a Ligilor profesioniste (WLF) a criticat, de asemenea, în urmă cu zece zile, acest plan care "ar afecta economia fotbalului și sănătatea jucătorilor".

WLF sublinia că "se va opune oricărui proiect de organizare a Cupei Mondiale FIFA la fiecare doi ani și care va aduce astfel atingere istoriei și tradiției unei competiții care înseamnă atât de mult".

Totodată, aproximativ cincizeci de organizații ale suporterilor din întreaga lume și-au afirmat poziția, specificând că nu au "nici timpul, nici banii necesari și nici capacitatea de a merge în cealaltă parte a lumii la fiecare 24 de luni, într-o competiție devalorizată".

Însă Gianni Infantino susține că îi "ascultă" pe "suporterii din întreaga lume, nu doar din anumite părți ale lumii".

"Studiem calendarul și îi consultăm pe toți, începând cu jucătorii de fotbal", a spus conducătorul FIFA, asigurând că va solicita opinia "cluburilor din întreaga lume", inclusiv ale puternicelor grupări din fotbalul european.

Cu toate acestea, în cadrul unei reuniuni care a avut loc marți la Lausanne, Asociația Europeană a Cluburilor (ECA) a precizat că nu a fost consultată deocamdată în mod oficial pe acest subiect.

"Nu avem încă nicio propunere pe masă din partea FIFA în privința modului în care ar arăta o Cupă Mondială din doi în doi ani. Însă, în actualul calendar nu mai este loc", le-a declarat reporterilor Michael Gerlinger, vicepreședintele ECA.

Asociația European Leagues, din care fac parte 37 de ligi europene inclusiv Big 5 (Serie A, LaLiga, Ligue 1, Bundesliga și Premier League), și-a exprimat opoziția față de ideea FIFA. ''Ligile membre ale asociației se opun ferm și unanim propunerii avansate de FIFA. Ligile vor lucra împreună cu celelalte părți interesate pentru a împiedica organele de conducere din fotbalul mondial să ia decizii unilaterale care ar afecta fotbalul intern, ar afecta jucătorii, cluburile și suporterii din Europa și din întreaga lume. Introducerea de noi competiții, modificarea actualelor formate sau competiții extinse pentru cluburi și echipele naționale, atât la nivel european cât și mondial, nu reprezintă soluții la problemele noastre actuale, într-un calendar și așa aglomerat. Calendarul fotbalistic necesită cu siguranță acordul tuturor părților interesate și poate fi doar rezultatul unui echilibru între cluburi și echipele naționale, între competițiile interne și cele internaționale'', se arăta într-un comunicat al European Leagues. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău