Fiecare al doilea moldovean are tensiunea arterială ridicată, OMS

  • 17 Mai 2021 18:37
Fiecare al doilea moldovean are tensiunea arterială ridicată, OMS

În Republica Moldova, se înregistrează unul dintre cele mai înalte niveluri de morbiditate a populației prin hipertensiune arterială. Fiecare al doilea moldovean are tensiunea arterială ridicată. O arată un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății. Astăzi, cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva hipertensiunii arteriale, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) accentuează necesitatea de a spori nivelul de conștientizare a riscurilor și consecințelor bolii respective, transmite IPN.

În Republica Moldova, din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală este finanțat tratamentul acestei boli la toate nivelurile de asistență. Toți cetățenii, inclusiv cei neasigurați, beneficiază de servicii de prevenire, depistare precoce și supraveghere a hipertensiunii arteriale. CNAM acoperă costurile pentru un număr de 17 denumiri comune internaționale de preparate compensate destinate tratării hipertensiunii arteriale. Banii alocați în primul trimestru al anului curent pentru medicamentele administrate în tratamentul acestei boli au cea mai mare pondere (aproape 88%) în structura cheltuielilor efectuate pentru preparatele compensate în cazul maladiilor cardiovasculare.

În contextul Zilei mondiale de luptă împotriva hipertensiunii arteriale, CNAM vine cu îndemnul către populație să verifice regulat tensiunea arterială și să urmeze câteva reguli simple: să renunțe la fumat, să evite consumul de alcool în cantități mari, să practice activitatea fizică regulată și să adopte un comportament alimentar sănătos – mai puțin zahăr, sare și grăsimi saturate și mai multe fructe, legume și fibre.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău