Inundații în Japonia: Cel puțin 60 de morți în urma ploilor torențiale

  • 09 Iulie 2020 10:16
Inundații în Japonia: Cel puțin 60 de morți în urma ploilor torențiale

Un front sezonier ploios va aduce joi mai multe ploi pe arii întinse din Japonia, unde bilanțul în urma precipitațiilor torențiale care au afectat insula sudică Kyushu a depășit 60 de decese, informează agențiile DPA și Kyodo, preluat de Agerpres.

Începând de sâmbătă dimineață, zone vaste din Kyushu, marea insulă din sud-vestul arhipelagului nipon, au fost afectate de cantități record de precipitații sub formă de ploaie care au declanșat alunecări de teren și inundații. Potrivit DPA, bilanțul deceselor în Kyushu a ajuns la 62 de morți, în timp ce Kyodo a relatat că numărul morților este de 60, decesul unei alte persoane nefiind deocamdată confirmat oficial. Cel puțin 13 persoane sunt date dispărute, a precizat agenția de presă niponă.

Serviciile de intervenție au fost solicitate în orașul Yufu din prefectura Oita, unde un autovehicul cu patru persoane a fost luat de apele unui râu ieșit din matcă.

Lucrătorii din cadrul serviciilor de intervenție și militari au încercat să ajungă la persoanele aflate într-o zonă rurală din prefectura Kumamoto unde drumul de acces a fost distrus de alunecări de teren și viituri.

 179 de alunecări de teren, dintre care 48 în prefectura Kumamoto și 36 în prefectura Kagoshima, s-au produs începând de sâmbătă, conform unui raport oficial.

Sute de mii de locuitori au primit ordin de evacuare după ce Agenția de Meteorologie din Japonia (JMA) a emis avertizări cu privire la riscul de producere a alunecărilor de teren, inundațiilor și creșterea debitului râurilor. Mulți locuitori au decis însă să nu se mute provizoriu în adăposturi, aparent din cauza riscurilor asociate coronavirusului.

În prefectura centrală Gifu, afectată de cantități record de precipitații, circa 2.300 de persoane erau în continuare izolate, miercuri, după ce căile de acces au fost distruse de alunecări de teren sau au fost inundate în urma ploilor torențiale.

Aproximativ 4.000 de persoane au fost de asemenea izolate în localitățile Gero, Takayama și Gujo până când noroiul și resturile au fost îndepărtate, joi.

Ploile torențiale vor continua pe arii întinse până duminică, potrivit prognozelor agenției nipone de meteorologie.

Cantități de precipitații sub formă de ploaie de până la 250 de milimetri au fost prognozate pentru nordul Kyushu și de până la 200 de milimetri pentru sudul insulei și în insula Shikoku până vineri după-amiaza, a precizat agenția.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău