Festivitate de celebrare a Centenarului Marii Uniri - la Palatul Parlamentului din București

  • 24 Martie 2018 16:54
Festivitate de celebrare a Centenarului Marii Uniri - la Palatul Parlamentului din București

Consiliul Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni au organizat sâmbătă, la Palatul Parlamentului din Bucureșit, o festivitate de celebrare a Centenarului Marii Uniri a Românilor, relatează Agerpres.

Cu această ocazie, a fost citit Actul Unirii Basarabiei cu România, iar corul Asociației 'Copii Doriți' din București au interpretat mai multe melodii tematice.

În mesajul transmis celor prezenți la festivitate, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Constantin Codreanu, a arătat că ziua unirii, 27 martie, nu este astăzi un moment de sărbătoare, ci unul care trebuie să trezească energiile, care ''să producă o redeșteptare a acelei conștiințe naționale fără de care nu se pot înfăptui lucruri mărețe''.

„La 100 de ani de la evenimentele istorice care au dus în final la realizarea unui vis de veacuri al națiunii române, acela de a-i cuprinde pe cât mai mulți români într-un sigur stat, ne întrebăm care ar fost elementul esențial care a făcut posibilă împlinirea acestui vis. Răspunsul este simplu - existența unei înalte conștiințe naționale în rândul conducătorilor, al elitelor și în general al oamenilor simpli. Așa se face că, în ciuda situației extrem de grele în care se afla statul român la începutul anului 1918, am reușit să fructificăm toate oportunitățile care au apărut pentru a ne împlini idealul național. Pentru mine, ca român basarabean, ziua de 27 martie a acestui an centenar este cea mai importantă zi și asta nu fiindcă aș considera că Basarabia ar fi mai importantă decât Transilvania sau decât orice altă provincie românească, ci pentru că Basarabia astăzi ne lipsește. 27 martie nu este astăzi un moment de sărbătoare, ci unul care, privind în urmă cu 100 de ani, trebuie să ne trezească energiile prea adânc ascunse, care să producă o redeșteptare a acelei conștiințe naționale fără de care nu se pot înfăptui lucruri mărețe”, a menționat Codreanu în mesajul său, citit la eveniment de un reprezentant al său.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău