Festivalului Internațional de Poezie „GRIGORE VIERU” la Chișinău (FOTO)
-
20 Mai 2015 16:37
Festivalul de poezie ”Grigore Vieru” s-a deschis miercuri, 20 mai, la Chișinău cu depuneri de flori, discursuri ale oamenilor de cultură și un recital de poezie.
La eveniment participă atât poeți din Republica Moldova, cât și din România, festivalul urmând să ajungă peste două zile și la Iași.
Piesa lui Ion Aldea Teodorovici pe versurile lui Grigore Vieru a fost interpretată de soprana Operei din București, Claudia Caia, care este strănepoata lui Ion Creangă.
Cea de-a șaptea ediție a Festivalului de poezie este o bună ocazie pentru reîntâlnirea poeților de pe ambele maluri ale Prutului, pentru a-i evoca viața și opera, a menționat scriitorul Nicolae Dabija.
„Este un duplex Iași - Chișinău și este semnificativ faptul că prin intermediul acestui duplex, Grigore Vieru ne adună. El devine o punte spre Țară, spre Europa”, a declarat Nicolae Dabija.
Opera lui Grigore Vieru este apreciată și peste Prut, pentru frumusețea limbii române și căldura ce se regăsește în ea, a remarcat poetul Ovidiu Genaru din România.
„Pentru simplitatea, pentru căldura omenească pe care o degajă versurile sale directe, care merg exact în inima noastră – eu așa l-am simțit pe Grigore Vieru”, a declarat Ovidiu Genaru.
În acest context, este necesară o ediție a operelor complete ale lui Grigore Vieru, a subliniat academicianul Mihai Cimpoi.
„Noi visăm să edităm operele complete ale lui Grigore Vieru. Dar Grigore Vieru merită o ediție finanțată de Guvern, fiind că a făcut atât de mult pentru cultura noastră națională”, a mărturisit Mihai Cimpoi.
Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca, a promis și sprijinul Guvernului de la București pentru acest proiect.
„Eu aș spune că e nevoie de ambele guverne, domnule academician, și am să transmit această propunere oficialilor de la București”, a declarat Marius Lazurca.
Totodată, ministrul adjunct al Culturii, Gheorghe Postică a declarat că la 31 august, de Ziua Limbii Române, va fi inaugurată la Pererita, satul în care s-a născut Grigore Vieru, casa-muzeu dedicată poetului.
Prima zi a festivalului de poezie se va încheia la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, cu Gala Premiilor Festivalului, iar joi, 21 mai, vor avea loc o serie de evenimente culturale la Biblioteca Universității de Stat din Moldova și la Trușeni, în preajma Complexului monumental „Scriitorii Unirii”.
Festivalul va continua la Iași, pe 22 mai, la Muzeul Unirii și în Parcul Copou, unde se vor depune flori la bustul poetului Grigore Vieru. La Biblioteca Centrală Universitară va avea loc vernisajul expoziției „Grigore Vieru, contemporanul nostru” și va fi lansată o colecție de cărți audio.