Festivalul Mediului a finalizat cu Iarmarocul EcoLocal

  • 28 Iunie 15:06
Festivalul Mediului a finalizat cu Iarmarocul EcoLocal

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Mediului din Republica Moldova a ținut patru săptămâni, fiind lansată de Ziua Mondială a Mediului pe 5 iunie și culminând ieri, cu iarmarocul EcoLocal - cu produse prietenoase mediului, expoziții, ateliere, precum și un concert susținut de Cristofor Aldea-Teodorovici Orchestra, transmite MOLDPRES.

„Ediția din acest an a Zilei Mediului este dedicată restaurării ecosistemelor. COVID-19 a dovedit încă o dată cât de dependenți suntem de ecosistemele din jurul nostru. În vremuri de incertitudine și dificultăți, mulți dintre noi și-au găsit refugiu în natură. Am călătorit mai mult în interiorul țării și am descoperit noi locuri, care anterior erau subestimate. Acum conștientizăm mai bine resursele acestei țări, ceea ce vine la pachet cu mai multă responsabilitate față de acțiunile prezente și viitoare”, a afirmat Dima Al-Khatib, Reprezentant rezident al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, la deschiderea eco-iarmarocului, scrie sursa citată.

La rândul său, ministrul Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a estimat că „în condițiile pandemiei, vulnerabilității față de schimbările climatice și provocărilor în domeniul mediului, este necesar să ne unim eforturile ca să transformăm cerințele de mediu în oportunități de dezvoltare economică durabilă a țării”. „Cooperarea autorității centrale de mediu cu organizațiile specializate reprezintă un important instrument în procesul de conștientizare din partea societății și de antrenare a organizațiilor de mediu la elaborarea și adoptarea deciziilor”, a spus Perju.

Timp de o lună, comunitatea de mediu a organizat excursii în locuri pitorești, în parcuri fotovoltaice, la mori de vânt, în păduri plantate pentru albini și stoparea alunecărilor, pe Nistru cu caiacele. A fost testată public calitatea apei în râul Nistru, în zona hidrocentralei de la Dubăsari.

„Eco-tehnologii, reciclare, separarea deșeurilor, plantări, afaceri verzi, agricultură ecologică, protecția apelor și solului etc. - avem o mulțime de oameni activi care se dedică acestor domenii în Moldova și ei într-adevăr au ce să ne povestească. Vrem ca acest festival să devină tot mai popular – să devenim mai curioși, mai implicați, mai activi și mai atenți față de natură”, a opinat Lilia Curchi, director executiv al Asociației Jurnaliștilor de Mediu, organizator al festivalului.

Evenimentul din acest an a fost desfășurat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Moldova, în cadrul unui proiect finanțat de Programul de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (GEF) – PNUD, cu asistența financiară a Suediei, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății la Chișinău, PNUD Moldova, în parteneriat cu comunitatea de mediu – organizații, proiecte, activiști, afaceri verzi etc.

Tematica anului 2021 pentru Ziua Mondială a Mediului este restaurarea ecosistemelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
14,24
Ploaie ușoară
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Tue
10
Wed
9
Thu
9
Fri
12
Sat
16

Curs oficial BNM 21 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.6601 -0.1096
USD 17.6371 0.0088
RON 4.1750 -0.0217
UAH 0.6603 -0.0007
RUB 0.2402 -0.0025
Arhivă Radio Chișinău