Festivalul internațional de muzică ”J. S. Bach” va reveni la Sala cu Orgă

  • 08 Noiembrie 2022 14:15
Festivalul internațional de muzică ”J. S. Bach” va reveni la Sala cu Orgă

La Sala cu Orgă va avea loc în perioada 10-17 noiembrie, cea de-a XI-a ediție a Festivalului internațional de muzică “J. S. Bach”.

Potrivit organizatorilor, programul celei de-a XI-a ediții va cuprinde patru concerte de o înaltă ținută artistică, cu participarea unor artiști valoroși din Elveția, Germania, Republica Moldova, România și Spania. Festivalul se va deschide în data de 10 noiembrie, cu un concert intitulat ”Bach și Cellissimo”, care va fi prezentat de Orchestra Națională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea, avându-l ca solist pe tânărul violoncelist german Florian Schmidt-Bartha. În program vor răsuna creații de J. S. Bach, L. Alexandra, G. Ligeti și R. Schumann. La 12 noiembrie, pe scenă va evolua duetul de pianiști din Spania Alexis Delgado și Iñaki Salvador, care s-au reunit pentru a crea un program de improvizații Bach în stil jazz.   

Pe 15 noiembrie, festivalul va continua cu un recital de orgă, susținut de unul dintre organiștii de top din Elveția – Benjamin Righetti, organist titular al Catedralei ”Saint-François” din Lausanne, compozitor, profesor universitar la Universitatea de Muzică din Lausanne. Muzicianul va prezenta un program din lucrări pentru orgă de Bach și creații proprii.

Festivalul va culmina în data de 17 noiembrie, tradițional, cu un concert cu genericul ”Universul Bach”, la realizarea căruia vor fi antrenate toate forțele artistice ale Sălii cu Orgă. Este vorba de Orchestra Națională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea, Corul Național de Cameră, condus de Ilona Stepan, organista Anna Strezeva, precum și soliști vocali: Tatiana Costiuc, soprano; Mihaela Ișpan (România, alto); Viktar Navitski, tenor și Alexei Botnarciuc, bas. Vor fi interpretate două creații vocal-simfonice – ”Stabat Mater” de Josef Rheinberger, în premieră la Chișinău, și Cantata ”Herz und Mund und Tat und Leben” de J. S. Bach. De asemenea, va fi prezentată Simfonia în D-major de Johann Christian Bach, fiul marelui compozitor.

O noutate a ediției curente constă în amplasarea unui ecran LED pe frontispiciul clădirii Sălii cu Orgă, pe care vor fi transmise în direct concertele de la deschiderea și închiderea festivalului. Este o modalitate de a împărtăși sărbătoarea muzicii cu chișinăuienii și oaspeții capitalei aflați în preajma Sălii cu Orgă, precum și o oportunitate de a promova și a face cunoscută publicului larg activitatea instituției.   

Începutul concertelor – la ora 18:30. Biletele sunt disponibile la Sala cu Orgă și online – www.iticket.md. Prețul unui bilet variază de la 80 la 200 de lei. Organizatorii festivalului sunt instituția gazdă și Fundația culturală ”J. S. Bach”. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
19
Thu
18
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău