Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași vine la Chișinău în 2023

  • 08 Martie 2023 13:57
Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași vine la Chișinău în 2023

Săptămâna trecută, directorul interimar al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Narcis Afrăsinei, a efectuat o vizită de lucru la Iași pentru o întrevedere cu prozatorul Lucian Teodorovici, directorul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) și manager al Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) Iași. Directorul Festivalului a arătat o maximă deschidere pentru colaborarea pe multiple planuri cu actorii culturali din Republica Moldova, subliniind că ideea desfășurării manifestărilor FILIT și la Chișinău este mai mult decât benefică.

Discuția inițială urmează să prindă contur în săptămânile viitoare, când se va stabili forma concretă pe care o va lua ediția din 2023 a FILIT la Chișinău. 

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași este un proiect ce reunește în România sute de profesioniști din domeniul cultural: scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri și jurnaliști.

Timp de 5 zile, în cadrul FILIT, desfășurat la Iași, au loc zeci de evenimente, într-o gamă largă de manifestări: întâlniri literare cu vedete ale scenei literare mondiale, nopți albe ale poeziei și muzicii, ateliere și mese rotunde profesionale, concerte, lecturi și evenimente.

 Atelierele FILIT pentru traducători constituie una dintre inițiativele MNLR Iași și ale Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT care susțin creația contemporană și promovarea internațională a patrimoniului, contribuind la dezvoltarea unui amplu sistem de rezidențe literare în Europa de Est.

Urmărind o apropiere dintre cele două capitale ale Moldovei, Iași și Chișinău, Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu” la Chișinău încurajează o colaborare între cele două teritorii ale culturii române. Această acține face parte dintr-un plan mai mare, discutat și agreat și de administrația județului Iași, Costel Alexe, președintele consiliului Județean Iași. În acest sens, Costel Alexe va face o deplasare la Chișinău la jumătatea lunii martie când se va semna un acord de colaborare dintre ICR Chișinău și CJ Iași, acord care va viza și alte proiecte commune Iași, România - Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău