Festivalul Etniilor se va desfășura pe 17 septembrie. Vor fi amenajate 20 de curți etnice, cu specificul și valorile mai multor etnii

  • 16 Septembrie 2023 15:25
Festivalul Etniilor se va desfășura pe 17 septembrie. Vor fi amenajate 20 de curți etnice, cu specificul și valorile mai multor etnii

Cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Etniilor „Unitate prin diversitate” se va desfășura pe 17 septembrie în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. Solicitat de IPN, Dmitri Moruz, director general al Agenției Relații Interetnice, a menționat că în cadrul festivalului vor fi amenajate în jur de 20 de curți etnice ce vor prezenta specificul și valorile mai multor etnii care trăiesc pe teritoriul Republicii Moldova.

Curțile etnice sunt zone în cadrul festivalului unde fiecare etnie sau mai multe organizații etnoculturale care fac parte din această etnie au posibilitatea să povestească și să arate cu care se mândresc.

Dmitri Moruz a comunicat că acest festival se organizează pentru a promova dialogul intercultural, a elimina anumite stereotipuri care vehiculează în presă legate de etnii, pentru a arăta imaginea unei țări multietnice. Prin acest festival organizatorii au vrut să spună unei audiențe mai mari că Republica Moldova se mândrește cu minoritățile etnice care trăiesc pe teritoriul țării.

Pe parcursul zilei de 17 septembrie, va putea fi vizitat târgul-expozițional al obiectelor de artizanat, vor putea fi urmărite master-class-urile din zona gastronomică. Festivalul va oferi momente de dans și muzică tradițională, prezentate de peste 20 de ansambluri ale grupurilor etnice. Cei mici vor avea și ei o zonă: Orășelul copiilor, unde vor fi întâmpinați de animatorii ce le vor propune un program distractiv.

Evenimentul va începe la ora 10.00 cu ceremonia de depuneri de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală și o paradă a portului popular, urmat de vizita în Casa Mare, simbol al culturii naționale, după care la ora 10.30 va avea loc inaugurarea oficială a festivalului.

Festivalul va fi organizat la fel în raioanele țării. La Râșcani evenimentul va avea loc pe 17 septembrie, Taraclia - 23 septembrie, Edineț – 24 septembrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău