Festivalul diasporei poloneze, „Polska Wiosna w Mołdawii” la Chișinău

  • 17 Mai 2019 13:13
Festivalul diasporei poloneze, „Polska Wiosna w Mołdawii” la Chișinău

Cel de-a 19 ediție a Festivalului diasporei poloneze, „„Polska Wiosna w Mołdawii” (în traducere primăvara poloneză în Moldova), va avea loc la Chișinău. Câteva sute de participanți, dansatori, interpreți, declamatori, vor lua parte la evenimentul care va fi inaugurat mâine la ora 10.00, în incinta teatrului „Ginta latină”.

Festivalul „Primăvara poloneză în Moldova” a devenit un eveniment reprezentativ al diasporei poloneze din Moldova, la care participă oaspeți din mai multe țări – România, Ucraina, Polonia, afirmă Alexei Bondarciuc, unul dintre organizatorii festivalului.

Și de această dată vor fi găzduiți peste 400 de participanți, membri ai unor ansambluri folclorice și de dans ale polonezilor din diferite zone ale Rep. Moldova, precum “Varșavca” din Grigorăuca, Sângerei, “Vozrojdenie” din Târnova, Dondușeni, „Crocus” din Bălți și altele. Alexei Bondarciuc:

„Este cel mai important eveniment al polonezilor din Moldova. Festivalul nostru este la nivel internațional, pentru că uneori la noi sunt oaspeți din Ucraina, România, Polonia… Ași vrea să mulțumesc Ambasadei Republicii Polone pentru acordarea ajutorului la organizarea, promovarea acestui eveniment, pentru că fără ei, nu am fi putut organiza festivalul la asemenea nivel.”

Organizatorii festivalului își propun să promoveze cultura poloneză în Republica Moldova, având totodată și dorința de a se îmbogăți prin tradițiile celorlalte națiuni conlocuitoare, afirmă Alexei Bondarciuc:

„În fiecare an la noi vin oaspeți prin intermediul Agenției pentru Relații Interetnice și noi tot, ca diasporă poloneză suntem activi la evenimentele organizate de reprezentanții altor culturi.”

În cadrul Festivalului va fi vernisată o expoziție despre tradițiile culturale, portul popular, mass-media poloneze. La eveniment vor lua parte ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk,  reprezentanți ai corpului diplomatic și ai Biroului de relații interetnice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău