Festivalul Internațional ”Primăvara Europeană a Poeților” la Chișinău

  • 06 Mai 2015 16:13
Festivalul  Internațional ”Primăvara Europeană a Poeților” la Chișinău

Ce-a de-a cincea ediție a Festivalului Internațional ”Primăvara Europeană a Poeților” a început miercuri, 6 mai, la Chișinău.

Lansări de carte, discuții cu importanți traducători din străinătate ai operei basarabene,  recitaluri de poezie și o vizită la Cetatea Soroca, sunt doar câteva suita de manifestări culturale care vor fi organizate în cele patru zile de festival.

Laure Hinckel vine din Franța și este una dintre oaspeții de onoare ai festivalului.  A tradus peste 15 cărți românești în limba franceză, printre acestea și volumul semnat de Savatie Baștovoi, ”Iepurii nu mor”.  Este de părere că festivalurile dedicate literaturii sunt importante pentru că oferă ocazia traducătorilor, editorilor scriitorilor să  se cunoască în persoană.

”Cum pot să citesc cărțile de aici dacă nu vin din când în când aici, cu ocazia acestui festival. Bineînțeles că mă mai uit pe internet, pe catalogul editurilor, dar e puțin. Trebuie să răsfoiești, să vezi, să faci un tur al librăriilor”, a declarat Laure Hinckel.

De cinci ani rolul Institutului Cultural Român la Chișinău este de a sprijini deschiderea europeană a Republicii Moldova ne-a declarat directorul ICR la Bruxelles, Robert Adam. Potrivit lui Robert Adam, prin intermediul celor trei programe ale Institutului dedicate traducerii literare, 14 titluri semnate de autori basarabeni au fost traduse în limbi europene.

”Această deschidere europeană se poate face prin participare la manifestări internaționale, prin invitarea unro actori internaționali la Chișinău. Acesta este sensul demersului nostru de a ssprijini a trei traducători eminenți de literatură română, de a cunoaște autorii din Basarabia și pentru a sprijini apariția lor în alte limbi”, a declarat Robert Adam.

Printre participanți l-am întâlnit și pe Liviu Ioan Stoiciu,  poet, prozator și scriitor optzecist născut în județul Neamț, din România. Vine cu drag înBasarabia, pe care o vede salvată doar în componența României.

”Gazetar fiind după revoluție am sperat ca Basarabia să vină lângă România, așa cum era normal. Eu sunt un unionist și nu mă dezic de această situație. Cu orice preț România să aducă Basarabia, numai să vreți și voi acest lucru”, a mărturisit Liviu Ioan Stoiciu.

Festivalul  Internațional ”Primăvara Europeană a Poeților” ajuns anul acesta la ce-a de-a 5-a ediție, se încheie sâmbătă, pe 9 mai.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
17
Câțiva nori
Umiditate:39 %
Vint:2,1 m/s
Wed
13
Thu
16
Fri
21
Sat
22
Sun
22

Curs oficial BNM 02 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4695 -0.1356
USD 17.5346 -0.0776
RON 4.0190 -0.0275
UAH 0.6542 -0.0015
RUB 0.2518 0.0023
Arhivă Radio Chișinău