Festival internațional de dans pentru copii hipoacuzici
-
22 Aprilie 2019 14:30
Cei mai talentați dansatori din cluburile de dans pentru copii cu deficiențe de auz din Republica Moldova, dar și din Ucraina, Rusia, Belarus, au participat la cea de-a opta ediție a Festivalului de Dans, organizat de Asociația Surzilor din Republica Moldova.
În cadrul evenimentului, care pentru prima dată are participanți din alte țări , cei peste o sută de copii au prezentat mai multe stiluri de dans și s-au învrednicit de premii, transmite IPN.
Natalia Babici, prim-vicepreședinte al Asociației Surzilor din Moldova, a declarat că acest festival este organizat la nivel național pentru a opta oară, însă este pentru prima dată când se organizează la nivel internațional. Evenimentul se desfășoară o dată la doi ani, din lipsă de finanțare.
La competiție, Moldova este reprezentantă de cluburile de dans din Școala Specială nr. 12 din Chișinău, Școala specială din Hârbovăț și o școală specială din Tiraspol. „Prin astfel de evenimente ne dorim să integrăm copiii în societate, să-i facem egali printre egali, să nu se simtă discriminarea. Vrem să arătăm societății că ei, având o dizabilitate, muzica o aud cu ochii, vibrația o simt fizic cu corpul”, a notat Natalia Babici.
Ghenadie Lozovanu, conducător artistic al clubului de dans la Școala Specială nr. 12 din Chișinău, spune că este pentru prima oară când elevii săi participă la un eveniment de o asemenea anvergură. Pedagogul spune că pentru copiii hipoacuzici este o muncă enormă ca să reușească să învețe o coreografie, care poate dura chiar și jumătate de an. Însă, și așa, ei reușesc să învețe mai multe stiluri de dans și să participe la evenimente artistice.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. „Dizabilitatea nu este un impediment de a crea lucruri frumoase. Talentul și ambiția acestor copii ne demonstrează tuturor, întregii societăți, cât este de important să credem în visele noastre. Aveți aprecierea întregii țări”, a menționat Viorica Dumbrăveanu, secretar de stat la MSMPS, prezentă la eveniment.
Centrul de resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor „NEOVITA” a acordat suport logistic și informațional acestui eveniment. Galina Leșco, șefa Centrului, a declarat că Centrul „NEOVITA” acordă o atenție deosebită cerințelor de dezvoltare a tuturor tinerilor, având o colaborare frumoasă cu Asociația Surzilor din Moldova, la diferite niveluri. „Evenimentul de astăzi este un exemplu excelent de integrare socială a copiilor talentați și cu un potențial enorm, care trebuie promovat. În cadrul Proiectului „Generație Sănătoasă”, sprijinim dezvoltarea acestor adolescenți și tineri pentru un acces cât mai larg la servicii de sănătate.
În următoarele zile, la Centru va avea loc o instruire pentru personalul de la „NEOVITA” în însușirea limbajului mimico-gestual, astfel încât, atunci când la serviciile centrului apelează un copil sau tânăr hipoacuzic, să fie deschisă măcar o portiță mică în comunicarea lor directă”. Galina Leșco a mai spus că, în timp ,a fost creată o coeziune între centrele de sănătate prietenoase tinerilor din întreaga țară, unite în rețeaua Youth Klinic Moldova (YK), și filialele Asociației Surzilor”. Ca urmare a unei cartografieri a potențialilor beneficiari, copiii hipoacuzici sunt invitați la centrele YK și, astfel, sunt generate noi parteneriate în cadrul mai multor activități.