Fermierii sunt nemulțumiți de micșorarea prețului la cereale

  • 10 August 2016 12:32
Fermierii sunt nemulțumiți de micșorarea prețului la cereale

Cantitățile însemnate de precipitații și temperaturile ridicate din acest an au dus la o recoltă bogată de cereale, peste media din ultimii 5 ani, potrivit unui raport prezentat astăzi de Ministerului Agriculturii.

Potrivit oficialilor, acest fapt va permite suplinirea rezervei de stat, majorarea cantităților de cereale exportate și ieftinirea cu un sfert a prețurilor la grâu, orz și rapiță. Organizații de fermieri amenință cu ample acțiuni de protest în cazul în care statul va micșora prețul de achiziție a cerealelor.

În acest an în Republica Moldova au fost recoltate peste 1280 de mii de tone de grâu, cu 35 la sută mai mult decât în anul trecut. Și cantitatea de orz este mai mare cu circa 25%,  fiind estimată la peste 260 de mii de tone. Cele mai multe cereale au fost recoltate în raionul Florești, circa 4,7 tone la hectar, media pe țară fiind de 3,47 de tone de grâu alimentar la aceeași suprafață.

Și recolta de mazăre și rapiță din acest an a depășit prognozele inițiale, fiind cu 20% mai mare decât în anul trecut. Cea mai mare creștere s-a înregistrat însă la culturile leguminoase unde recolta din acest an este de 2,4 ori mai mare față de cea din 2015.

Potrivit ministrului Agriculturii, Eduard Grama, acest fapt va duce inevitabil la ieftinirea cerealelor pe piața internă, în situația în care și țările emergente au înregistrat recolte record, lucru ce va genera o supraofertă. Mai mult, ministrul nu a exclus și o ieftinire a principalelor produse de panificație din toamna acestui an, menționând că a discutat deja acest subiect cu principalii producători din domeniu.

”S-au recoltat în medie câte 3,47 de tone de grâu și orz la hectar. E o recolta bogata. Mai mult și țările din regiune au un surplus mare de cereale, fapt ce va duce la ieftinirea acestor produse. În acest an prețul estimativ al unui kilogram de grâu este de 2 lei și 20 de bani și 2 lei pentru un kilogram de orz, față de 3 lei anul trecut. Am discutat cu cel mai mare producător de produse de panificație ”Franzeluța” o posibilă ieftinire a pâinii, dar situația va fi mai clară în toamnă, când ”Franzeluța” va întoarce grâul în rezerva de stat și va procura cantitățile necesare de făină”, a declarat Eduard Grama.

În același timp, asociațiilede producători agricoli amenință autoritățile cu proteste în cazul în care statul nu va majora preţurile de achiziţie la grâu şi orz, care, potrivit lor, sunt mai mici cu peste un leu, comparativ cu ţările vecine și au fost micșorate nejustificat.

”Am epuizat toate eforturile noastre de a dialoga cu autorităţile, care nu s-au soldat cu rezultate palpabilă. Cea mai proastă parte a problemei ţine de preţuri. Producătorii de cereale sunt profund indignaţi de preţurile care sunt instalate în majoritate raioanelor ţării. La moment preţul la grâu este de 2,20 lei, la orz şi la grâu circa 2 lei, la nord preţul la orz variază de la 1,80 – 1,90 lei. Preţul grâului la Constanţa şi Odesa oscilează între 3 și 3,30 lei. Se bate în agricultori. În cazul în care preţurile nu vor fi ridicate măcar cu 20 bani, atunci vom ieşi la proteste”, a declarat președintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari.

În acest an în Republica Moldova au fost semănate culturi cerealiere pe o suprafață de peste 470 de mii de hectare, din care 371 de mii cu grâu, 82 de mii de hectare cu orz și peste 17 mii de hectare cu rapiță.
Necesităţile de grâu alimentar ale Republicii Moldova sunt estimate la 340 de mii de tone.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chişinău
1,05 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sun
0 °C
Mon
0 °C
Tue
2 °C
Wed
3 °C
Thu
1 °C

Curs oficial BNM 18 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4775 -0.0000
USD 17.4538 -0.0000
RON 4.0751 -0.0000
UAH 0.7235 -0.0000
RUB 0.2827 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău