Fermierii solicită compensații din partea Guvernului. Ministrul Vladimir Bolea susține că nu a fost făcut niciun demers formal pentru alocarea ajutoarelor suplimentare
-
13 Februarie 2024 15:09
Fermierii își continuă pentru a doua zi acțiunea de protest prin blocarea traseului spre vama Leușeni-Albița, principalul punct de trecere a frontierei cu România. Ei solicită mai mult sprijin din partea autorităților, în timp ce Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea susține că nu a fost făcut niciun demers formal din partea protestatarilor pentru alocarea ajutoarelor suplimentare.
Poliția de Frontieră a Rep. Moldova anunță că astăzi traficul spre punctul de trecere Leușeni, a fost din nou blocat de către fermieri, la ora 12:15, când aceștia și-au instalat tractoarele de-a lungul traseului.
Președintele Asociației Forța Fermierilor, Ion Plămădeală, a declarat pe o rețea socială că protestatarii își apără interesele și vor să fie auziți de către Guvernare.
„Vrem Guvernarea pe care am ales-o să ne audă. Să poată veni la discuții. Să găsim soluții, cu care să venim în cadrul unei mese rotunde”, a spus Ion Plămădeală.
Asociația Forța Fermierilor a cerut ieri începerea imediată a dialogului dintre autorități și agricultorii care protestează, și identificarea cu suportul partenerilor externi a ajutorului financiar de cel puțin 400 de milioane de lei pentru alocarea compensațiilor.
Drept răspuns la solicitare, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a spus, în cadrul unui briefing de presă, că nu a fost făcut niciun demers formal pentru alocarea ajutoarelor suplimentare.
Ministrul a mai anunțat astăzi că pe lângă minister urmează să fie creat un consiliu în care se vor regăsi fermieri din toate regiunile Rep. Moldova pentru a discuta soluții la problemele din sector.
„Ca să putem să fim eficienți, la nivel de Minister al agriculturii, să putem veni cu soluții eficiente în continuare, am luat decizia și voi face un apel ulterior, ca pe lângă Minister să fie creat un Consiliu format din fermieri, agricultori, practicieni din diferite domenii ale agriculturii din Rep. Moldova”, a spus Vladimir Bolea.
Reprezentanții asociației menționează că fără sprijinul statului, fermierii nu pot efectua în primăvară lucrările agricole cu respectarea nivelul minim tehnologic. Potrivit lor, situația poate distruge mii de producători agricoli și zeci de localități rurale.
Serviciul Vamal recomandă transportatorilor și călătorilor să opteze din timp pentru alte puncte de trecere a frontierei pentru a evita eventualele neplăceri și întârzieri.