Femeile sunt în continuare subreprezentate în profesii științifice (raport UNESCO)
-
11 Februarie 2021 12:30
Subreprezentate în rândul cercetătorilor pe plan mondial, femeile sunt de asemenea în mare parte minoritare în profesiile științifice, cu riscul ''să rateze locurile de muncă ale viitorului'', potrivit unui studiu realizat de UNESCO, informează AFP, preluat de Agerpres.
Acestea reprezintă doar 28% dintre diplomele în inginerie și 40% dintre diplomele în informatică, 22% dintre profesioniștii din domeniul inteligenței artificiale, potrivit unui extras dintr-un raport despre știință preconizat să fie lansat în aprilie, dar din care UNESCO a publicat capitolul consacrat genului cu prilejul Zilei Internaționale a femeilor și fetelor în știință, marcată pe 11 februarie.
Femeile au rămas în special minoritare în tehnologiile informației digitale, informatică, fizică, matematici și inginerie, ''adică numeroase discipline esențiale pentru a patra revoluție industrială și care asigură locurile de muncă pentru ziua de mâine'', au subliniat autorii.
Cu toate acestea, femeile exercită tocmai meseriile amenințate de această revoluție. Potrivit unui studiu realizat în perioada 2011-2017 în Anglia, acestea ocupau 70% dintre slujbele care prezentau un risc ridicat de automatizare și doar 43% dintre slujbele mai puțin amenințate, mai amintește raportul.
Subreprezentarea acestora în meserii științifice ''este cu atât mai problematică, cu cât deplângem o penurie de competențe în mare parte din aceste domenii, în special în sectorul IA'', se mai precizează în raport.
''Cu atât mai mult în prezent, în secolul al XXI-lea, femeile și tinerele fete sunt ținute departe de domeniile legate de știință, pe criterii de gen'', a subliniat directoarea generală a agenției ONU responsabile cu educația, știința și cultura, Audrey Azoulay, citată în comunicat.
''Femeile trebuie să știe că pot excela în știință, tehnologie, inginerie, matematici și că au dreptul de a participa la progresul științific'', a argumentat Azoulay.
Cu toate acestea, statisticile globale ascund discrepanțe serioase.
Algeria se poate mândri cu o proporție de 48,5% de inginere și de 48,9% de femei în tehnologiile informației și ale comunicațiilor (TIC), în Benin sunt 54,5% inginere și 55,1% de femei în TIC, în timp ce în Elveția, procentele înregistrate sunt 16%, respectiv 9,9%, Statele Unite - 20,4% și 23,6%, Olanda - 23,1%, respectiv 14,5%.
Proporția femeilor printre persoanele cu specializare universitară în inginerie este inferioară mediei mondiale în numeroase state membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) (Australia: 23,2%, Canada: 19,7%, Chile: 17,7%, Coreea de Sud: 20,1%, Franța: 26,1%, Japonia: 14,0%).