Felicitări din partea șefilor de stat, de Ziua Independenței Republicii Moldova

  • 27 August 2015 13:34
Felicitări din partea șefilor de stat, de Ziua Independenței Republicii Moldova

Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, a primit mesaje de felicitare cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova din partea mai multor șefi de stat printre care Barack Obama, președintele Statelor Unite ale Americii, Klaus Werner Iohannis, președintele României, François Hollande, președintele Republicii Franceze, Joachim Gauck, președintele Republicii Federale…

Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, a primit mesaje de felicitare cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova din partea mai multor șefi de stat printre care Barack Obama, președintele Statelor Unite ale Americii, Klaus Werner Iohannis, președintele României, François Hollande, președintele Republicii Franceze, Joachim Gauck, președintele Republicii Federale Germania, Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, Aleksandr Lukașenko, președintele Republicii Belarus, Regele Philippe al Belgiei, Regele Wilhelm-Alexander al Regatului Țărilor de Jos, János Áder, președintele Ungariei, Prokopios V. Pavloulos, președintele Republicii Elene, Toomas Hendrik Ilves, președintele Republicii Estonia, Rosen Plevneliev, președintele Republicii Bulgaria, Miloš Zeman, președintele Republicii Cehe, Simonetta Sommaruga, președintele Confederației Elvețiene.

Prezentăm mai jos fragmente din mesajele transmise.

Barack Obama: „Statele Unite sprijină aspirațiile europene ale Republicii Moldova și consideră acest lucru cel mai bun garant al securității și prosperității Republicii Moldova. Suntem bucuroși să vedem progresele continue ale Republicii Moldova în consolidarea statului de drept, continuarea reformelor, asigurând un viitor stabil și prosper. Cunoaștem că procesul de reformare este în desfășurare, iar Statele Unite sunt pregătite să vă ajute.

Statele Unite sunt angajate  să ajute Republica Moldova să-și păstreze integritatea teritorială și suveranitatea.”

Vladimir Putin: „Sunt sigur că dezvoltarea relațiilor ruso-moldave în spiritul prieteniei și cooperării corespunde intereselor fundamentale ale cetățenilor ambelor noastre state și este în conformitate cu întărirea stabilității și securității regionale și europene.”

François Hollande: „Îmi doresc ca relațiile de prietenie și cooperare între țările noastre să se consolideze în continuare. Recenta numire a noului Guvern sper că va permite continuarea dialogului politic între țările noastre , care a fost deosebit de fructuos în ultimii ani. În această ordine de idei, întâlnirea noastră din luna mai, pe marginea Summit-ului Parteneriatului Estic  de la Riga, este un pas suplimentar pentru aprofundarea relațiilor noastre.

Este important să profităm de aceste legături pentru a conlucra în diverse domenii: francofonie, schimburi de experiență privind guvernarea, în domeniul patrimoniului și, de asemenea, să intensificăm relațiile noastre economice.

Doresc, în aceeași măsură, să dezvoltăm cu Republica Moldova legături în domeniul mediului înconjurător. La sfârșitul acestui an, Franța va găzdui, la Paris, conferința COP21. Obiectivul nostru este de a construi împreună „Alianța de la Paris pentru Climă”, în care țara Dumneavoastră își va regăsi pe deplin locul.”

Joachim Gauck: „Republica Moldova a făcut pași importanți în aprofundarea cooperării cu Germania și cu Uniunea Europeană. Republica Federală Germania va sprijini și în continuare, în calitate de partener, Republica Moldova în calea aleasă a democrației, statului de drept și economiei de piață. În vederea implementării reformelor profunde iminente, spre binele cetățenilor Republicii Moldova, vă urez succes și putere.

Republica Federală Germania va fi alături de țara Dumneavoastră în continuarea tratativelor menite să soluționeze conflictul din Transnistria susținând integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova. Împreună, dorim să ne angajăm pentru o conviețuire pașnică a popoarelor Europei.”

Klaus Werner Iohannis: „M-am bucurat mult să vă reîntâlnesc recent la Suceava, unde am reconfirmat susținerea totală a României pentru procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Reușitele de până acum de pe acest drum relevă capacitatea Republicii Moldova de asumare și atingere a unor obiective ambițioase. Consolidarea pe mai departe a acestor realizări va conduce cu siguranță la împlinirea aspirațiilor cetățenilor Republicii Moldova. România vă va fi și în viitor alături în acest efort.

Asigurându-vă, încă o dată, de întreg sprijinul meu și al României pentru dezvoltarea continuă a Parteneriatului Strategic dintre statele noastre, pentru consolidarea pe mai departe a patrimoniului nostru spiritual comun, vă rog să primiți, domnule Președinte, expresia deosebitei mele considerații.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău