Federica Mogherini face apel la denuclearizare ireversibilă, pe fondul anunțului Coreei de Nord privind testele cu rachete

  • 21 Aprilie 2018 17:21
Federica Mogherini face apel la denuclearizare ireversibilă, pe fondul anunțului Coreei de Nord privind testele cu rachete

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, a declarat sâmbătă că decizia Phenianului de a suspenda testele nucleare și balistice reprezintă un pas pozitiv și a făcut apel la o "denuclearizare ireversibilă", relatează site-ul agenției Reuters.

Kim Jong-un, liderul suprem al Coreei de Nord, a anunțat, sâmbătă, că țara sa nu va mai efectua teste nucleare sau balistice și va închide un centru nuclear din nordul țării.

Decizia Coreei de Nord reprezintă un "pas pozitiv și așteptat, care trebuie să ducă la denuclearizarea completă, verificabilă și ireversibilă a țării", a declarat Mogherini. Liderul de la Phenian susține că testele balistice și nucleare nu mai reprezită o necesitate, deoarece și-au atins scopul de a dezvolta arme nucleare.

Kim Jong-Un se va întâlni cu președintele sud-coreean, Moon Jae-in, săptămâna viitoare, și cu președintele american Donalt Trump la sfârșitul lunii mai.

Mogherini susține că cele două întrevederi sunt oportunități de a construi încredere.

Aceasta a declarat că Uniunea Europeană susține discuțiile "în orice sens posibil, inclusiv prin împărtășirea propriilor expeiențe privind negocierea pentru denuclearizare".

herini susține că poziția UE privind Coreea de Nord a rămas în acest stadiu neschimbată, combinând sancțiunile cu canalele de comunicare deschise.

Sursa: MEDIAFAX

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău