Coreea de Nord suspendă testele nucleare și cu rachete, în așteptarea unei întâlniri dintre Kim Jong Un și Donald Trump

  • 21 Aprilie 2018 07:06
Coreea de Nord suspendă testele nucleare și cu rachete, în așteptarea unei întâlniri dintre Kim Jong Un și Donald Trump

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a anunțat sâmbătă suspendarea testelor nucleare și cu rachete ale Coreei de Nord, informează agenția sud-coreeană de presă Yonhap.

"Din 21 aprilie, Coreea de Nord va opri testele nucleare și lansarea de rachete balistice intercontinentale", a transmis agenția de presă oficială KCNA din Coreea de Nord, preluată de Yonhap. KCNA a precizat și că va fi închis un poligon nuclear din nordul țării "pentru a garanta transparența suspendării testelor nucleare".

Toate cele șase teste nucleare nord-coreene au fost efectuate în poligonul Punggye-ri din provincia de nord-est, începând din 2006, reamintește Yonhap. Ultimul, cel mai puternic, a avut loc în septembrie anul trecut.

Decizia de înghețare a programului de înarmare nucleară și cu rachete a fost luată la o ședință plenară a Partidului Muncitorilor din Coreea, cu o săptămâna înainte de întâlnirea lui Kim cu președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in.

După acest eveniment, urmează o întâlnire a liderului nord-coreean cu președintele Statelor Unite, Donald Trump, la sfârșitul lui mai sau începutul lui iunie. 

La rândul său, Președinția Coreei de Sud a comunicat sâmbătă că decizia Coreei de Nord de a suspenda testele nucleare și cu rachete constituie "un progres semnificativ către denuclearizarea peninsulei coreene, dorită de întreaga lume", transmite Yonhap. Anunțul de la Phenian privind moratoriul nuclear "va crea un context foarte pozitiv pentru succesul summitului inter-coreean și a celui americano-nord-coreean", arată declarația președinției de la Seul.

Sursa: Agerpres

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău