Fără reforme, Republica Moldova va intra în recesiune
-
06 Martie 2015 15:23
Economia Republicii Moldova încetinește continuu, iar, în lipsa unor reforme structurale vizibile, țara ar putea intra în recesiune în 2015.
Sunt concluziile unui studiu, realizat de Centrul analitic ”Expert Gup” care ia în calcul șase indicatori macroeconomici de referință.
În opinia analistului economic, Alexandru Fală, unul dintre autorii studiului, înrăutățirea situației economice din ultima perioadă este determinată de reducerea cu 20% a exporturilor, în special spre țările din CSI. Involuțiile au fost cauzate și de condițiile economice dificile din regiune care au cauzat răcirea cererii externe pentru produsele moldovenești, precum și de restricțiile comerciale aplicate de către Federația Rusă.
Potrivit lui Alexandru Fală, situația complicată în care s-a pomenit Republica Moldova se explică și prin nedorința Chișinăului de a adopta reforme calitative, ce trebuiau întreprinse încă acum 20 de ani.
„Experții mai prognozează o reducere a transferurilor din străinătate cu 20%, o stagnare a volumului banilor aflați în circulație, dar și o micșorare a puterii de cumpărare a populației, cauzată de deprecierea monedei naționale care va continua și în 2015”, a declarat Alexandru Fală.
Acest regres a avut loc în pofida deprecierii monedei naționale din aceeași perioadă, care, cel puțin teoretic, ar fi trebuit să impulsioneze exporturile și să susțină fenomenul de substituție a produselor de import cu cele autohtone.
Transferurile din străinătate în favoarea persoanelor fizice s-au redus cu 30%, volumul banilor în circulație a stagnat, iar volumul serviciilor cu plată prestate populației s-a redus cu 2%.
În același timp, cererea sporită de valută cauzată de o serie de tranzacții suspecte, dar și nervozitatea sporită a populației, au cauzat deprecierea substanțială a monedei naționale.
În aceste condiții Expert-Grup, recomandă BNM reducerea ratei de bază până la 10% și impunerea unui control mai riguros asupra băncilor comerciale, pentru a preveni volatilitatea excesivă a cursului.