Fără monopol în domeniul audiovizualului. Parlamentul a votat proiectul privind micșorarea cotei poziției dominante în formarea opiniei publice

  • 31 Iulie 2023 19:39
Fără monopol în domeniul audiovizualului. Parlamentul a votat proiectul privind micșorarea cotei poziției dominante în formarea opiniei publice

Proiectul de lege care prevede modificări la Codul serviciilor media audiovizuale a fost votat în a doua lectură de Parlament. Documentul a fost votat de 56 de deputați.

Modificările legislative au scopul de a eficientiza activitatea autorității de reglementare în domeniul audiovizualului, de a limita influența excesivă a intereselor private asupra vieții publice prin implementarea măsurilor de deoligarhizare. Mai exact, se propune limitarea cotei privind poziția dominantă în formarea opiniei publice de la 35 % la 25 %. Modificarea legislativă respectivă este prevăzută în Planul măsurilor pentru limitarea influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice (deoligarhizare), aprobat de Comisia Națională pentru Integrare Europeană. Documentul conține acțiunile planificate de autorități pentru implementarea măsurilor propuse de Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Totodată, vor fi introduse o serie de prevederi care vor facilita buna aplicare a normelor privind combaterea dezinformării, protecția minorilor și funcționarea Consiliului Audiovizualului. Potrivit amendamentului propus de deputata Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, vor fi sancționați cu suspendarea licenței de emisie, pe o perioadă de cel mult 7 zile sau, după caz, cu privarea dreptului de a utiliza multiplexul național cu acces necondiționat, furnizorii de servicii media care, după ce au fost deja sancționați o dată, au difuzat în mod repetat conținuturi calificate drept dezinformare.

Proiectul de modificare a Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova a fost elaborat de către deputatele din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Liliana Nicolaescu-Onofrei și Marcela Adam. Documentul a fost votat în a doua lectură de 56 de deputați.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău