FAO | Prețurile mondiale la alimente au continuat să crească în octombrie, pentru a cincea lună consecutiv

  • 05 Noiembrie 2020 12:20
FAO | Prețurile mondiale la alimente au continuat să crească în octombrie, pentru a cincea lună consecutiv

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a crescut și în luna octombrie, pentru a cincea lună consecutiv, recuperând în totalitate șocul provocat de pandemia de coronavirus, a anunțat joi Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În octombrie 2020, acest indice a crescut până la 100,9 puncte, de la o valoare ușor revizuită de 97,8 puncte în luna septembrie.

Potrivit FAO, prețurile la cereale au urcat cu 7,2% în octombrie, comparativ cu luna septembrie, și cu 16,5% raportat la aceeași lună a anului trecut. "Această creștere a fost susținută în principal de prețurile la grâu, pe fondul reducerii disponibilităților de export, condițiilor slabe din Argentina și vremii secetoase care afectează însămânțările cu grâu de iarnă în Europa, America de Nord și regiunea Mării Negre", a subliniat FAO.

Prețurile la zahăr au urcat cu 7,6%, comparativ cu luna septembrie, și cu 9,3% în ritm anual, o mișcare influențată în principal de perspectivele unor producții mai mici în Brazilia și India, primii doi producători mondiali.

Prețurile la lactate au urcat cu 2,2%, comparativ cu luna precedentă, în condițiile în care toate segmentele din acest sector au înregistrat creșteri, în special la brânză.

Prețul uleiurilor vegetale a urcat cu 1,8% în octombrie, grație unor cotații mai mari la uleiul de palmier și cel de soia. În schimb, prețurile la uleiul de rapiță au scăzut pe fondul incertitudinilor cu privire la cererea în Uniunea Europeană, pe fondul pandemiei de COVID-19.

Prețurile la carne, în contrast, au scăzut cu 0,5% comparativ cu luna precedentă, octombrie fiind a nouă lună de scădere a acestui indice de la începutul anului. FAO precizează că evoluția a fost influențată de scăderea prețurilor la carnea de porc, ca urmare a efectului restricțiilor la import introduse de China pentru carnea de porc din Germania, după descoperirea unor cazuri de pestă porcină africană în cea mai mare economie europeană.

Tot joi, FAO și-a revizuit în jos, pentru a doua lună, estimările privind producția mondială de cereale în 2020. Conform noilor estimări, producția mondială de cereale în 2020 va fi cu 13 de milioane de tone mai mică decât prognoza în septembrie, în principal ca urmare a "unei producții mai mici de porumb în Uniunea Europeană și Ucraina, unde condițiile meteo negative au afectat perspectivele de producție", susține FAO. Cu toate acestea, Organizația se așteaptă ca, per total, recolta mondială de cereale în acest an să atingă un nivel record de aproape 2,75 miliarde de tone, în creștere cu 1,6% comparativ cu nivelul din 2019.

"Perspectivele pentru recolta de grâu din 2021, care a început să fie însămânțat în emisfera nordică, sunt în general solide, reflectând așteptările privind majorarea suprafețelor cultivate ca răspuns la prețurile mai mari din mai multe țări producătoare, în special din UE ", subliniază FAO.

În aceste condiții, FAO se așteaptă ca stocurile mondiale de cereale la finalului sezonului 2021 să ajungă la 876 milioane de tone, în scădere cu 13,6 milioane de tone față de precedenta estimare publicată luna trecută. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău