FAO | Prețurile globale ale produselor alimentare s-au majorat rapid în august după două luni consecutive de scădere

  • 02 Septembrie 2021 14:49
FAO | Prețurile globale ale produselor alimentare s-au majorat rapid în august după două luni consecutive de scădere

Prețurile globale ale produselor alimentare s-au majorat rapid în august după două luni consecutive de scădere, determinate de creșterile semnificative a valorilor la cotațiile internaționale ale prețurilor pentru zahăr, grâu și uleiuri vegetale, se arată în raportul publicat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).

În august, Indicele FAO al prețurilor la alimente  a avut, în medie, 127,4 puncte, fiind în creștere cu 3,1% față de luna iulie și cu 32,9% față de aceeași lună din 2020. Indicele urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale celor mai tranzacționate produse alimentare.

Indicele FAO al prețului la zahăr a crescut cu 9,6% față de luna iulie, impulsionat de îngrijorările legate de înghețurile ce au afectat culturile din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr din lume. Creșterea a fost atenuată de perspectivele bune de producție în India și Uniunea Europeană, de scăderea prețurilor la țiței, precum și de deprecierea Realului brazilian.

Indicele FAO al prețurilor uleiurilor vegetale a crescut cu 6,7 la sută. Prețurile internaționale ale uleiului de palmier au revenit la cotele  înalte tradiționale pentru acest produse  din cauza îngrijorărilor prelungite ce țin de perspectivele de producție slabe și de reducerea stocurilor în Malaezia. Cotațiile pentru uleiurile de rapiță și floarea soarelui, de asemenea, au crescut.

Indicele FAO al prețurilor la cereale s-a mărit, în medie, cu 4,3 la sută în august față de iulie. Prețurile mondiale la grâu au crescut cu 8,8% din cauza reducerii așteptărilor de recoltare în câteva țări, mari exportatoare. În schimb, prețurile porumbului au scăzut cu 0,9%, deoarece perspectivele de producție îmbunătățite în Argentina, Uniunea Europeană și Ucraina au moderat prognozele de producție redusă din Brazilia și SUA. Prețurile internaționale ale orezului continuă să aibă o tendință descendentă.

Indicele FAO al prețurilor la carne a înregistrat o mărire ușoară în luna august, întrucât achiziționările masive din China au susținut prețurile cărnii de ovine și celei de bovine, iar cererea semnificativă de import din Asia de Est și Orientul Mijlociu a stimulat prețurile cărnii de pasăre. Pe de altă parte, prețurile cărnii de porc s-au diminuat din cauza scăderii continue a achizițiilor din China și a cererii interne slabe în Europa. 

Indicele FAO al prețurilor la lactate a scăzut puțin din iulie. Cotațiile internaționale pentru laptele praf s-au redus din cauza cererii slabe de import la nivel global și a disponibilităților de export sezonier în creștere din Oceania, compensând, astfel, creșterea prețurilor la unt și brânzeturi.

Aprovizionarea mondială cu cereale rămâne suficientă, în ciuda perspectivelor mai mici de producție

Producția mondială de cereale, în 2021, este prognozată să ajungă la 2 788 milioane de tone, în creștere cu 0,7 la sută față de anul precedent, dar sub așteptările din iulie, potrivit Rezumatului actualizat al FAO privind cererea și oferta cerealelor, publicat în data de 2 septembrie.

În ce privește producția mondială de grâu, se așteaptă ca aceasta să se reducă în acest an cu 0,7%, până la 769,5 milioane de tone, în mare parte, din cauza impactului negativ al secetei prelungite din America de Nord, precum și a vremii nefavorabile din Kazahstan și Rusia.

Se preconizează ca producția mondială de cereale grosiere să fie mai mare cu 1,3% în 2021, ajungând la 1 499 milioane de tone, chiar dacă se așteaptă reducerea producției din Brazilia. Producția globală de orez crește cu 0,9% față de anul anterior, pentru a atinge maxima istorică de 519 milioane de tone, susținută de randamentele record raportate pentru Vietnam.

FAO preconizează ca în 2021 - 2022, utilizarea cerealelor la nivel mondial să crească cu 1,4% față de anul de comercializare precedent, la 2 809 milioane de tone, susținută de o creștere puternică a consumului de furaje, precum și de un consum mai mare de alimente. Prognoza din iulie pentru stocurile globale de cereale, până la sfârșitul sezonului în 2022, a fost redusă la 809 milioane de tone, o scădere de 0,9% față de nivelul de la începutul  sezonului. Stocurile globale de orez sunt pe cale să atingă al doilea cel mai înalt nivel înregistrat, în timp ce vremea secetoasă va reduce rezervele de grâu - stocurile finale din SUA atingând nivelul minim din ultimii opt ani, în timp ce rezervele din Canada au atins limita minimă din ultimii 40 de ani. Per ansamblu, raportul global dintre stocurile de cereale și consumul acestora este prognozat la 28,1 la sută, în scădere de la 29,9 la sută în 2021 - 2022 „dar indică totuși, din perspectivă istorică, o aprovizionare relativ confortabilă”, se arată în Rezumatul FAO.

 

În 2021 - 2022 se așteaptă diminuarea comerțului mondial cu cereale cu 1,3% până la 466 de milioane de tone, cu scăderi prevăzute ale grâului și cerealelor grosiere care depășesc creșterea comerțului mondial cu orez.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-4,48
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:1,03 m/s
Tue
-2
Wed
-1
Thu
-1
Fri
-2
Sat
-3
Arhivă Radio Chișinău