Familia Diminescu | Ultimul film al lui Mihai Curagău, „Miliard”, premiat cu Grand Prix-uri (Interviu cu Sergiu Cumatrenco)

  • 20 Aprilie 2018 12:44
0%
00:00:00
00:00:00

Maestrul Mihai Curagău, Artist al Poporului, decorat cu Ordinul Republicii, a jucat ultimul rol în filmul de scurt metraj „Miliard”, dar n-a mai apucat să-l vadă. Premiera filmului pentru R. Moldova, este planificată pentru 15 august, anul curent.

Ultimul film al lui Mihai Curagău, „Miliard”, premiat cu Grand Prix-uri (Interviu Familia Diminescu cu Sergiu Cumatrenco Jr.)

Maestrul Mihai Curagău, Artist al Poporului, decorat cu Ordinul Republicii, a jucat ultimul său rol în filmul de scurt metraj „Miliard”, dar n-a mai apucat să-l vadă. Premiera filmului pentru R. Moldova, este planificată pentru 15 august 2018, cand marele actor ar fi împlinit 75 de ani.

Invitat la Radio Chișinău, la emisiunea matinală Familia Diminescu, Sergiu Cumatrenco Jr., povestește despre film și depre proiectele pe care intenționează să le realizeze. 

Producătorul intenționează să inițieze o campanie de crowdfunding pentru suma de 200.000 de lei ca să poată realiza bustul actorului Mihai Curagău, și ca să-l dezvelească în locul unde și-a desfășurat activitatea în timpul vieții, intre cele doua instituții de cultură, Teatrul Național „Satiricus” și cinematogarful „Odeon”. 

Filmul „Miliard” este lucrarea de licență la VGIK (Institutul de Cinevatografie de la Moscova - n.r.) a lui Evgheni Dudceac, proiect câștigător al grantului de 10.000 de euro lansat de YOUBESC CREATIVE INSTITUE.

Scurmetrajul „Miliard” a și luat deja Grand Prix-ul la „VGIK student Festival” și alt Grand Prix la Samorodok „Shukshin Festival” 2017, în Rusia. Filmul este în competiție la New Wave International Student Festival (cu premieră în Bulgaria la 27 aprilie 2018) și a mai fost selectat la 2 festivaluri internaționale din Italia. Urmează un circuit festivalier și proiecții în toată lumea.

A fost filmat în vara-toamna anunui 2016, iar subiectul filmului este despre badea Gheorghe, un pensionar văduv de mult timp, care își trăiește veacul la marginea unui sat moldovenesc.

În rutina zilnică, Gheorghe consideră că viața trece pe alături, până când bătrânul observă că closetul său are posibilitatea de a teleporta. Bătrânul poate ajunge în Tokyo, poate urca chiar pe Everest și poate vizita diferite destinații turistice. Posibilitățile mari nasc dorințe si mai mari. Dacă va putea bătrânul Gheorghe rezista tentațiilor lumii moderne – depinde doar de el.

„Dincolo de excursia cinematografică distractivă, ca și producător, mi-am propus să ofer publicului un „show”, dar și să incapsulez un mesaj simplu: „mușcă atât căt poți înghiți, sau riști să te îneci”. Spectatorul nu va afla ceva nou despre firea umană, ci doar își va aminti de poveștile cu Peștișorul de Aur, Jinul, Pergamentul și multe alte istorii în care lăcomia iese la iveală din caracterul personajelor și le crează neczuri. 

„MILIARD” trebuie să devină un film-success. Un Hit al scurt-metrajelor moldovenești și un produs viral la nivel global. Are pentru aceastea ingredientele necesare: o istorie simplă, un personaj care se schimbă până la sfârșitul filmului, spectacolul efectului „neașteptat” și un Actor distribuit corect, cu o prestație extraordinară.

Am mai condimentat cu titlul, ”miliard” fiind unul din cele mai căutate cuvinte din anii 2014, 2015, 2016... și mai poate fi ”în vogă”, spune producătorul filmului Sergiu Cumatrenco Jr.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău