EXPERȚI | Falsurile mediatice, manipulările și dezinformările din campania electorală pentru prezidențiale par să ia turații și mai mari înainte de turul doi de scrutin

  • 04 Noiembrie 2020 13:43
EXPERȚI | Falsurile mediatice, manipulările și dezinformările din campania electorală pentru prezidențiale par să ia turații și mai mari înainte de turul doi de scrutin

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova este însoțită de un număr mare de falsuri mediatice, manipulări și dezinformări, care par să ia turații și mai mari înainte de turul doi de scrutin, constată experții în domeniu. În opinia lor, aceste campanii de promovare a știrilor false sunt orientate în special împotriva Maiei Sandu și amplificate de presa afiliată actualei guvernări, dar și de politicieni și oficiali locali și internaționali, în special din Federația Rusă.

Occidentul și Statele Unite ale Americii pun la cale o așa-numită revoluție colorată după alegeri, dacă va învinge Igor Dodon; americanii ar fi gata chiar să-i otrăvească pe liderii opoziției de la Chișinău cu Noviciok pentru a amplifica protestele; Maia Sandu ar intenționa să permită vânzarea pământurilor cetățenilor străini. Acestea sunt doar o parte din mesajele vehiculate în campania electorală și în preajma acesteia de mai multe instituții media pro-ruse, și/sau afiliate actualei guvernări.

După primul tur de scrutin, această campanie pare să se amplifice, fiind readuse în discuție subiecte geopolitice și sensibile pentru unele categorii de cetățeni, cum ar fi statutul limbii ruse sau un eventual război civil, afirmă Petru Macovei directorul executiv al Asociației Presei Independente, organizație care gestionează platforma Stopfals.md.

„PSRM și candidatul Igor Dodon susținut de socialiști, distribuie fake-news despre limba rusă, posibilitatea izbucnirii unui război civil, în condițiile în care el nu va mai fi președinte. Este o încercare de a-și consolida electoratul pro-rus, iar, pe de altă parte, de a băga în sperieți locuitorii Republicii Moldova, în speranța că pe baza acestor fobii va mai putea câștiga niște voturi”, a afirmat Petru Macovei.

Scopul unor asemenea știri false și manipulări, care au fost amplificate inclusiv de oficiali ruși, pe lângă cel de a distrage atenția publicului de la adevăratele probleme cu care se confruntă Republica Moldova, este de a provoca frică. De această părere este jurnalistul de la București Marian Voicu, autor al mai multor studii și emisiuni de combatere a fake-news. El consideră că în turul doi, campania de manipulare și dezinformare se va amplifica.

„Moldovenii se tem de instabilitate, iar rușii și socialiștii moldoveni știu asta și lansează narațiuni false care să amorseze frica față de un scenariu ucrainean sau belarus. Probabil că până la cel de-al doilea tur vor fi ranforsate și mai puternic aceste narațiuni false, așa cum s-a întâmplat și în 2016”, a declarat Marian Voicu.

Amintim că și în 2016 au existat campanii de manipulare, cea mai cunoscută fiind cea de distribuire excesivă a unei știri false despre faptul că Maia Sandu va aduce 30.000 de migranți sirieni în Republica Moldova dacă va ajunge președinte.

Experții consideră că cetățenii Republicii Moldova au nevoie de mai multă educație mediatică și acces la instituții de presă sigure pentru a nu cădea pradă știrilor false.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău