Faimosul telescop spațial Arecibo din Puerto Rico va fi dezafectat

  • 21 Noiembrie 2020 10:45
Faimosul telescop spațial Arecibo din Puerto Rico va fi dezafectat

Fundația Națională pentru Știință din Statele Unite a anunțat joi că va închide telescopul de mari dimensiuni de la Observatorul Arecibo din Puerto Rico, punând capăt astfel unei perioade de 57 de ani de descoperiri astronomice, după ce instalația fost avariată în urma a două accidente produse în ultimele luni, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Operațiunile din cadrul observatorului, unul dintre cele mai mari din lume, au fost sistate în luna august atunci când unul dintre cablurile de suport s-a desprins din articulație, prăbușindu-se și provocând o spărtură lungă de 30 de metri în discul reflectorizant cu un diametru de 300 de metri.

Un alt cablu s-a rupt la începutul acestei luni, provocând o nouă spărtură în disc și avariind cablurile din apropiere, inginerii făcând eforturi pentru a pune la cale un plan în scopul conservării structurii avariate.

''NSF a ajuns la concluzia că această avarie recentă la telescopul de 305 metri nu poate fi soluționată fără riscuri în ceea ce privește viețile și siguranța muncitorilor și angajaților'', a precizat joi Sean Jones, director adjunct în cadrul Directoratului de Științe Matematice și Fizice de la NSF.

''NSF a decis să demareze procesul de planificare a unei dezafectări controlate a telescopului cu un diametru de 305 metri'', a spus Jones.

Inginerii nu au stabilit până în prezent cauza desprinderii inițiale a cablului, a precizat un purtător de cuvânt din partea NSF.

Panoul reflectorizant masiv al observatorului și structura de 900 de tone care atârnă la 137 de metri deasupra acestuia, aflate în pădurea tropicală umedă din regiunea Arecibo, Puerto Rico, a fost utilizat de oameni de știință și de astronomi din diferite părți ale lumii timp de decenii pentru a analiza planete îndepărtate, pentru a descoperi asteroizi potențial periculoși și a vâna semne de viață extraterestră.

Telescopul a jucat un rol important în detectarea în 1999 a asteroidului Bennu care a trecut la mică distanță de Terra, după care NASA a putut să trimită o sondă-robot pentru a colecta primele mostre de praf de pe suprafața unui asteroid și a le aduce în cele din urmă pe Terra două decenii mai târziu.

O firmă de inginerie contractată de Universitatea Central Florida, care administrează observatorul în numele NSF pentru un contract pe cinci ani în valoare de 20 de milioane de dolari, a conchis într-un raport către universitate săptămâna trecută ''că dacă un alt cablu principal se rupe, va fi urmat la scurt timp de prăbușirea catastrofală a întregii structuri''.

Invocând temeri de securitate, compania a exclus orice efort de a repara observatorul și a recomandat demolarea sa controlată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău