Facebook și Twitter primesc noi amenzi în Rusia, pe fondul acuzațiilor Moscovei privind ingerințele electorale externe

  • 14 Septembrie 2021 16:28
Facebook și Twitter primesc noi amenzi în Rusia, pe fondul acuzațiilor Moscovei privind ingerințele electorale externe

Justiția rusă a condamnat marți rețelele de socializare americane Facebook și Twitter la noi amenzi pentru conținuturi considerate ilegale, înaintea alegerilor legislative care se vor desfășura în Rusia între 17 și 19 septembrie, relatează agențiile AFP și EFE, potrivit Agerpres.

Pentru Facebook, noua amendă este de 21 de milioane de ruble (300.000 de dolari), iar pentru Twitter, de 5 milioane de ruble (70.000 de dolari). Amenzile cumulate primite până în prezent de Facebook în Rusia se ridică la 90 de milioane de ruble (1,2 milioane de dolari) și cele ale Twitter, la 45 de milioane de ruble (600.000 de dolari).

Și serviciul rus de mesagerie criptată Telegram a primit o amendă de 9 milioane de ruble (123.000 de dolari), cu celelalte amenzi anterioare ajungând la circa o jumătate de milion de dolari.

Ministerul de Externe rus l-a convocat vineri pe ambasadorul american John Sullivan pentru a-i transmite un protest cu privire la ingerința companiilor americane din sectorul internetului în afacerile interne ale Rusiei.

Aceste companii, printre care Google, Facebook și Twitter, au fost acuzate de Moscova de încălcarea legislației ruse privind publicarea de conținuturi extremiste sau interzise, cum ar fi cele considerate a încuraja consumul de droguri sau sinuciderile, dar și publicarea unor apeluri ale opozantului încarcerat Alexei Navalnîi și ale susținătorilor acestuia pentru participarea la proteste împotriva Kremlinului.

Moscova acuză de asemenea Google și Apple de ingerință electorală pentru că refuză să retragă o aplicație a lui Navalnîi care dă consemne de vot cetățenilor ruși pentru ca politicienii puterii să piardă scrutinul din 17-19 septembrie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a vorbit săptămâna aceasta despre riscul unor ingerințe externe în alegerile din Rusia, înaintea cărora partidul președintelui Vladimir Putin, Rusia Unită, este cotat în sondaje cu mai puțin de 30% din intențiile de vot.

Președintele Putin a declarat la începutul anului că giganții internetului au intrat ''în concurență de facto cu statele'' și încearcă ''să controleze brutal societatea''.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău