Facebook și Instagram permit răspândirea dezinformării privind COVID-19 (studiu)

  • 02 Noiembrie 2021 15:43
Facebook și Instagram permit răspândirea dezinformării privind COVID-19 (studiu)

Dezinformarea în legătură cu COVID-19 și cu vaccinurile a fost lăsată să se răspândească pe cel puțin zece conturi de Facebook și Instagram care au strâns circa 370.000 de urmăritori în ultimul an, conform unui nou raport, citat de DPA.

Un studiu realizat de NewsGuard, care monitorizează dezinformarea online, a scos în evidență 20 de conturi, pagini și grupuri care continuă să promoveze teorii ale conspirației și afirmații false despre COVID-19, dar cărora li s-a permis să rămână active, câștigând astfel zeci de mii de noi urmăritori.

În astfel de grupuri au fost postate comentarii conform cărora vaccinurile împotriva COVID-19 le fac rău copiilor și sunt în general nesigure, multe dintre aceste postări controversate nefiind semnalate ca atare de platformele de socializare, relevă studiul NewsGuard, transmite Agerpres.

Raportul menționează că, deși unele dintre paginile respective aveau eticheta generată de Facebook prin care se spune că ele conțin postări despre COVID-19, utilizatorilor nu li s-a transmis dacă respectivele informații sunt sau nu demne de încredere.

Conform NewsGuard, unele pagini aveau eticheta Facebook cu linkuri spre "cele mai noi informații despre coronavirus", însă platformele nu au depus suficiente eforturi pentru a-i informa pe utilizatori despre veridicitatea surselor folosite în postări de conturile respective pentru a-și susține pozițiile.

Grupul de monitorizare a mai precizat că transmite astfel de rapoarte către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) începând din septembrie 2020, evidențiind conturile, grupurile și paginile care răspândesc dezinformări în legătură cu COVID-19, și că ele sunt folosite de OMS în colaborarea sa cu rețele de socializare pentru a diminua impactul unor astfel de afirmații.

Însă NewsGuard susține că studiul arată că, din momentul în care a început să semnaleze aceste conturi, toate paginile, cu o singură excepție, au avut parte de o creștere a numărului de urmăritori.

"Raportul nostru arată că, deși sunt atenționate în mod repetat, Facebook și Instagram nu își protejează utilizatorii de dezinformarea în privința COVID-19 și a vaccinurilor", a declarat Alex Cadier, director pentru Marea Britanie al NewsGuard și autor al studiului.

Rapoartele oferite de NewsGuard Organizației Mondiale a Sănătății sunt publice, iar Facebook le-ar putea explica transperant utilizatorilor de ce multe dintre sursele populare de pe platforma sa nu sunt demne de încredere, promovând conspirații periculoase.

"În schimb, nu fac aproape nimic. În ciuda discursului companiei privind angajamentul cu orice preț și a atenționărilor din partea NewsGuard și a pericolului clar pentru utilizatori, sursele de dezinformare virale și care provoacă discordie continuă să aibă succes. Facebook și-a schimbat numele, însă promovarea dezinformării rămâne aceeași", a declarat el.

Săptămâna trecută, compania Facebook, care deține o serie de aplicații și servicii, și-a schimbat numele în Meta.

Ca răspuns la cercetarea făcută de NewsGuard, un purtător de cuvânt al Meta a spus că ei încurajează oamenii pe platformele lor să se vaccineze și iau măsuri împotriva dezinformării. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,31
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,68 m/s
Fri
1
Sat
-0
Sun
2
Mon
1
Tue
0

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău