Facebook lansează o aplicație VR pentru lucrul la distanță, un pas înainte către ''metavers''

  • 20 August 2021 08:57
Facebook lansează o aplicație VR pentru lucrul la distanță, un pas înainte către ''metavers''

Facebook Inc a lansat joi versiunea de test a unei noi aplicații de realitate virtuală (VR) destinată lucrului de la distanță cu ajutorul căreia utilizatorii căștilor Oculus Quest 2 pot participa la ședințe sub forma unor avataruri ale propriei persoane, informează Reuters.

Versiunea de beta a aplicației Facebook Horizon Workrooms a fost lansată în contextul în care angajații multor companii continuă să lucreze de acasă după ce pandemia de COVID-19 a închis spațiile de lucru fizice, iar o nouă variantă de coronavirus se extinde pe glob.

Facebook consideră această cea mai nouă aplicație a sa drept unul dintre primii pași către construirea ''metaversului'' futuristic promovat de CEO-ul companiei, Mark Zuckerberg, în ultimele săptămâni, scrie Agerpres.

Cea mai mare rețea de socializare din lume a investit masiv în realitatea virtuală și în cea augmentată, dezvoltând echipamente precum căștile Oculus VR, a lucrat la tehnologii destinate ochelarilor și brățărilor AR și a cumpărat studiouri de VR gaming, printre care BigBox VR.

Odată cu obținerea unei poziții dominante pe această piață, despre care Facebook crede că va fi platforma digitală a viitorului, își va permite să fie mai puțin dependentă de alți fabricanți de echipamente cum ar fi Apple Inc, a precizat compania.

Vicepreședintele diviziei Reality Labs din cadrul Facebook, Andrew ''Boz'' Bosworth, a spus că noua aplicație Workrooms oferă ''o perspectivă bună'' a modului în care compania și-a imaginat elementele metaversului.

''Este unul dintre pașii fundamentali în acea direcție'', le-a spus Bosworth reporterilor cu prilejul unei conferințe de presă VR.

Termenul ''metavers'', apărut pentru prima dată în romanul distopic din 1992 ''Snow Crash'', este folosit pentru a descrie spații imersive, comune, accesate de pe mai multe platforme și unde realitatea fizică și cea digitală converg. Zuckerberg l-a descris ca pe un ''internet întrupat''.

În luna iulie, Facebook a anunțat că înființează o echipă de producție care să lucreze la metavers și care va face parte din divizia dedicată tehnologiilor AR și VR, Facebook Reality Labs.

În prima sa conferință de presă desfășurată integral în realitatea virtuală, compania a demonstrat cum utilizatorii Workrooms pot proiecta versiuni avatar ale propriei persoane care să se întâlnească în camere de conferință virtuale și să lucreze la documente partajate, interacționând în același timp cu propriul birou fizic și cu tastatura computerului. Aplicația, oferită gratuit la achiziționarea ochelarilor Quest 2, care costă circa 300 de dolari, permite prezența unui număr maxim de 16 persoane simultan în VR și un total de 50 incluzând participanții la video conferință.

Compania a precizat că nu va folosi discuțiile și materialele de muncă ale utilizatorilor Workrooms pentru a direcționa reclame pe Facebook.

Recent, Facebook, în colaborare cu Comisia pentru siguranța consumatorilor, a sistat vânzările căștilor Oculus Quest 2 și a retras dispozitivul din cauza unor reclamații care vizează iritații ale pielii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău