Facebook a blocat mai multe campanii de manipulare provenind din Iran și Rusia

  • 23 Octombrie 2019 19:45
Facebook a blocat mai multe campanii de manipulare provenind din Iran și Rusia

Conducerea Facebook a anunțat luni că a blocat patru operațiuni de manipulare a opiniei publice realizate de grupări ce se prezentau drept utilizatori ai rețelei sociale, dar erau susținute de entități statale din Iran și Rusia, informează Agerpres.

Trei dintre campanii erau orchestrate din Iran, iar a patra din Rusia.

Sute de conturi Facebook și Instagram, gestionate în cadrul acestor campanii de manipulare, aveau drept țintă utilizatori ai internetului din diferite părți ale lumii, printre care Statele Unite, Africa de Nord și America Latină.

Au fost înlăturate 93 de conturi, 17 pagini și 4 conturi de Instagram cu un „comportament coordonat neautentic” provenind din Iran și care aveau drept țintă principală SUA.

Campania susținută de grupări rusești publica postări prin intermediul unor conturi false, menite să reprezinte curente politice diferite, care abordau subiecte precum alegerile americane, probleme legate de mediu, tensiuni rasiste, problematica LGBT, ideile confederaților, conservatorismul și liberalismul. Unele din postările campaniilor provenind din Rusia avea linkuri către Agenția de Cercetare a Internetului, descrisă adesea ca fiind o „fermă de trolli rusească”.

Aproximativ 246.000 de conturi, 60% dintre acestea din SUA, au dat „follow” unuia sau mai multor conturi false din Rusia care au publicat postări pro și contra în cazul unor subiecte controversate.

„Aceste campanii au creat rețele de conturi pentru a induce în eroare alte conturi în privința activității și identității lor. Am transmis concluziile noastre poliției, legiuitorilor și partenerilor noștri industriali”, a declarat Nathaniel Gleicher, responsabil de securitatea cibernetică. „Am pus capăt acestor campanii ca urmare a atitudinii lor înșelătoare, nu din cauza conținutului pe care îl făceau public”, a precizat angajatul Facebook.

Gigantul tehnologic a detectat aceste operațiuni în cadrul acțiunilor sale, aflate în curs de desfășurare, care vizează asigurarea integrității alegerilor prezidențiale ce vor fi organizate în SUA în 2020. Pe măsură ce se apropie scrutinul prezidențial de anul viitor, Facebook urmărește să întărească lupta de combatere a încercărilor de manipulare pe diferitele sale platforme. Patronul și cofondatorul rețelei sociale, Mark Zuckerberg, a anunțat luni că Facebook este în prezent mai bine pregătit pentru a face față unor atacuri puse la cale de entități statale.

Începând de luna viitoare, Facebook are de gând să își informeze utilizatorii în legătură cu mesajele ce provin din mass-media de stat.

Facebook a fost aspru criticat pentru că nu a blocat campanii de manipulare în timpul unor alegeri importante care au avut loc în 2016, inclusiv a scrutinului prezidențial din SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău