Ezitarea Guvernului și situația politică întârzie progresele vizibile în interconectarea R.Moldova la sistemul energetic european

  • 18 Aprilie 2019 18:36
Ezitarea Guvernului și situația politică întârzie progresele vizibile în interconectarea R.Moldova la sistemul energetic european

Republica Moldova nu a înregistrat deocamdată progrese practice vizibile în interconectarea la sistemul energetic european, arată o analiză a IDIS „Viitorul”. Experții consideră că proiectul trenează din cauza decidenților politici de la Chișinău, dar și din cauza situației politice din regiune.

Deși Guvernul de la Chișinău a aprobat aderarea la piața energetică a Uniunii Europene, autoritățile ezită să realizeze proiectele de interconectare din considerente ce țin de „tradițiile” stabilite în aprovizionarea cu energie. Expertul în energetică de la IDIS „Viitorul”, Ion Muntean.

În pofida acordului semnate de către Guvernul de la Chișinău cu potențialii finanțatori, nu prea sunt realizări practice. Cauze ar fi mai multe, în primul rând, insuficientă hotărâre din partea Guvernului, acum e o ezitare reieșind și din situația politică de la Chișinău. E un proiect de amploare, care nu a mai fost în R. Moldova și acest lucru presupune eforturi, capacități.  Și situația în țările vecine e importantă, pentru că s-a discutat despre interconectarea în comun cu Ucraina la sistemul de energetic european prin România. Au fost adoptate o bună parte din regulamente, e necesar să se avanseze cu lucrările practice, ce ține de investiții în construcția liniilor de conexiune, linia de capacitate Vulcănești-Chișinău”.

Reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii de la Chișinău au anunțat că vor oferi ulterior o reacție la analiza IDIS despre Interconectarea sistemului energetic cu România.

Republica Moldova și-a asumat angajamentul d a transpune în Republica Moldova legislația europeană privind administrarea sectorului energetic, iar asta implică și dezvoltarea infrastructurii energetice.

Din punct de vedere tehnic, aderarea Republicii Moldova la piața UE de energie se poate realiza prin crearea interconexiunilor cu România, arată experții. De asemenea, aderarea Republicii Moldova la piața UE de energie electrică este examinată și în comun cu Ucraina care, la fel, are declarată ca prioritate strategică aderarea la piața de energie electrică a UE.

Potrivit specialiștilor în domeniu, interconectarea sistemului energetic cu România are doar benefici pentru Republica Moldova. Este vorba de sporirea securității energetice a țării, prețuri competitive și stoparea procurărilor de energie de la Centrala Termoelectrică Moldovenească din stânga Nistrului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău