Ex-vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, despre micșorarea prețului la gaze livrate în R. Moldova: „Trebuie de discutat despre revizuirea contractului cu „Gazprom”

  • 02 August 2022 11:23
Ex-vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, despre micșorarea prețului la gaze livrate în R. Moldova: „Trebuie de discutat despre revizuirea contractului cu „Gazprom”

Kremlinul ar putea accepta revizuirea contractului de livrare a gazelor din R. Moldova, dacă Chișinăul va anunța că impozitează importurile pentru Transnistria. De această părere este fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari.

Kremlinul ar putea accepta revizuirea contractului de livrare a gazelor din R. Moldova, dacă Chișinăul va anunța că impozitează importurile pentru Transnistria. De această părere este fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari.

„Prim-ministru R. Moldova trebuie să discute cu omologul său din Federația Rusă revizuirea contractului cu „Gazprom”, dar nu din poziția de vasal, așa cum insistă trădătorul Dodon. Trebuie de spus tranșant Kremlinului: dacă „Gazprom” nu va micșora prețul la gaze pentru R. Moldova sau va încerca să întrerupă livrările în toiul sezonului rece, atunci Chișinăul va recurge impozitarea importurilor pentru Transnistria”, a menționat Slusari într-o postare pe Facebook. .

Potrivit lui Slusari, calcule orientative arată că, anual, bugetul public național pierde minimum patru miliarde de lei în urma neîncasării TVA-ului și accizelor pentru mărfuri importate în regiunea transnistreană. „Este o sumă enormă pentru R. Moldova, care ar putea fi alocată pentru a diminua impactul creșterii prețurilor la resursele energetice. Totodată, prin acest regim vamal R. Moldova, de facto, recunoaște regimul de la Tiraspol”.

Sursa citată spune că rușii pot fi convinși să accepte condițiile Chișinăului, dar, bineînțeles, trebuie să existe și „planul B” privind aprovizionarea republicii cu gazele naturale.

„Cea mai bună soluția ar fi conectarea la sistemul energetic român, cu o posibilă plafonare a prețului pentru consumătorii din R. Moldova. În următoarele luni guvernarea este obligată să demonstreze maximum de responsabilitate, verticalitate și profesionalism”, a mai spus Slusari.

De menționat că „Gazprom” a majorat și în august prețul la gazele naturale livrate R. Moldova. Astfel, costurile de achiziție vor fi în luna august de 1 458,5 dolari pentru 1 000 de metri cubi, un preț-record pentru R. Moldova, scrie Ziarul Național.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău