Extrema dreaptă a acumulat voturi substanțiale la alegerile europarlamentare în Franța, Austria, Germania și Olanda
-
10 Iunie 2024 08:56
Extrema dreaptă a înregistrat câștiguri substanțiale în mai multe țări la alegerile pentru Parlamentul European de ieri, ieșind pe primul loc în țări ca Franța și Austria, și pe locul doi în Germania și Olanda. Rezultatele parțiale, centralizate la nivelul Uniunii, arată însă că principalele trei grupuri din legislativul european - PPE, Socialiști și Renew - își păstrează în continuare pozițiile și vor putea forma din nou, împreună, o majoritate confortabilă. Popularii europeni au obținut cel mai mare număr de mandate, ceea ce înseamnă că Ursula von der Leyen este favorită pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene, notează Radio România Actualități.
**
În Franța, Adunarea Națională - Rassemblement National (RN), al lui Marine Le Pen, a câștigat, în mod clar, alegerile europarlamentare, arată sondajele efectuate la ieșirea de la urne. Așadar, Rassemblement National (RN) a obținut peste 32% din voturi și a câștigat alegerile europarlamentare din Franța cu o marjă de cel puțin 16 puncte, au arătat duminică sondajele IFOP, Ipsos și OpinionWay.
Blocul Renaissance al lui Macron a obținut aproximativ 15%, mai arată sondajul. Rassemblement National a înregistrat câștiguri masive în comparație cu cele 23,34% pe care le-a obținut în 2019, în timp ce blocul Renaissance al lui Macron a scăzut de la 22,42% în urmă cu cinci ani.
Lista socialiștilor condusă de Raphael Glucksmann a venit pe locul al treilea, cu aproximativ 14%, în creștere de la 6,19% în 2019.
**
În Austria, Partidul de extremă dreapta FPO – Partidul Libertății s-a clasat pe primul loc la alegerile europene de duminică, marcând prima sa victorie într-un scrutin național. Formațiunea a obținut 25,7% din voturi, conform rezultatelor aproape complete publicate de mass-media în cursul serii. În spatele său se află conservatorii din OVP (24,7%), în prezent la guvernare, apoi social-democrații din SPO (23,2%). Cancelarul conservator Karl Nehammer a declarat că a auzit ”mesajului” electoratului, promițând să-i recâștige încrederea prin intensificarea luptei împotriva ”imigrației ilegale”.
În Austria este activă o extremă dreaptă înrădăcinată politic încă din anii 1980.
**
În Germania, țara cu cea mai mare populație de pe continentul european, partidul fostului cancelar Angela Merkel Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială (CDU/CSU): a obținut 29,5% la alegerile de ieri. Formațiunea de extremă-dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD) a iești pe locul doi cu 16.5%, iar Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz s-a clasat pe locul trei abia, cu 14%.