Extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău a fost AMÂNATĂ

  • 28 Septembrie 2016 03:05
Extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău a fost AMÂNATĂ

Un nou termen pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău a fost anunțat de către autoritățile Republicii Moldova.

După ce inițial se spunea că va fi gata în 2016, prelungirea conductei ar urma să fie terminată la sfârșitul anului 2019. Autoritățile dau vina pe birocrația partenerilor externi, dar experții susțin că e vorba de lipsa de fonduri. În plus, realizarea proiectului ar putea fi împiedicată și din exterior.

Gazoductul Iași-Ungheni a fost inaugurat la 27 august 2014, iar atunci autoritățile spuneau că extensia până la Chișinău va fi realizată până la finele anului 2016. Termenul a fost extins apoi pentru 2018, dar ministrul economiei și comerțului Octavian Calmâc a avansat zilele trecute un nou termen: sfârșitul anului 2019.

Potrivit ministrului adjunct al economiei Valeriu Triboi, de vină ar fi procedurile complicate ale Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare care finanțează anumite lucrări.

Lipsa banilor ar fi una dintre probleme, susțin experții, însă nu se exclude nici faptul că de vină ar putea fi și anumite interese din exterior, în particular ale Gazprom-ului, după cum a declarat pentru Radio Chișinău, analistul Roman Chircă.

Gazoductul Iași-Ungheni a fost construit pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova, precum și din perspectiva achiziției gazului la un preț mai mic decât cel livrat de Rusia.

Pentru a aproviziona întreg teritoriul Republicii Moldova cu gaz românesc este nevoie ca acest gazoduct să fie extins până la Chișinău. Costul acestui proiect este de peste 110 milioane de euro, iar Chișinăul speră ca jumătate de sumă să fie acoperită de Uniunea Europeană, iar o parte – de România.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău