Externele de la București ripostează la o postare a Ambasadei Rusiei, care spune că Stalin ar fi „eliberat” România

  • 30 Decembrie 2018 20:27
Externele de la București ripostează la o postare a Ambasadei Rusiei, care spune că Stalin ar fi „eliberat” România

Ministerul Afacerilor Externe de la București a reacționat, duminică, la postarea Ambasadei ruse, afirmând că trecutul relațiilor dintre România și Federația Rusă nu trebuie să facă loc unor speculații si opinii nefundamentate, care pot dăuna relațiilor bilaterale și exprimându-și regretul că ambasada continuă seria “episoadelor istorice”.

Precizările date publicității de Ministerul român al Afacerilor Externe:

„În spiritul unor relații pe care ni le dorim pragmatice și predictibile cu Federația Rusă este indicat ca aspectele istorice să fie un domeniu de dezbatere pentru istorici și mediul academic în general.

Postarea Ambasadei Federației Ruse nu are rigoarea pe care o poate avea o dezbatere academică, iar informațiile diseminate în spațiul public prin această postare nu sunt complete. Regretăm că Ambasada Federatiei Ruse continuă seria «episoadelor istorice».

Trecutul relațiilor dintre România și Federația Rusă nu trebuie să facă loc unor speculații si opinii nefundamentate, care pot dăuna relațiilor bilaterale.

Amintim si pe această cale existența unei Comisii comune româno-ruse de istorici, care este în măsură și are ca obiectiv să analizeze istoria comună a relațiilor dintre România și Federația Rusă.

Ministerul Afacerilor Externe a evocat constant importanța acestei Comisii comune de istorici, inclusiv ca răspuns la «incursiunile istorice» ale Ambasadei Federației Ruse în România.

Invităm Ambasada Federației Ruse să actualizeze informațiile istorice pe care le folosește, prin intermediul unor viitoare lucrări ale Comisiei comune.“

Ambasada Rusiei la București le spune românilor să fie atenți la informațiile despre acțiunile soldaților sovietici din al Doilea Război Mondial, susținând că, de 75 de ani, ostașii Armatei Roșii, care au eliberat de fascism țările Europei Centrale și de Est, sunt denigrați. Ambasada argumentează cu un citat din Stalin, precizează TVR Moldova.

În replică, ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, le-a transmis colegilor de la Ambasada Rusiei că au cam dat „cu bâta în baltă“ și că ar trebui să știe că mulți români păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României, care nu are nimic de-a face cu „eliberarea“. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău