Expulzarea lui George Simion a încins spiritele în Parlament

  • 14 Mai 2015 15:21
Expulzarea lui George Simion a încins spiritele în Parlament

Expulzarea din Republica Moldova a liderului Platformei Unioniste ”Acțiunea 2012”, George Simion, a încins spiritele în Parlamentul de la Chișinău.

Mai muți deputați au condamnat expulzarea acestuia și au cerut Serviciului de Informații și Securitate explicații. Alții însă au calificat cazul drept o acțiune menită să asigure suveranitatea și independența Republicii Moldova.

Decizia de a-l expulza pe liderul Platformei ”Acțiunea 2012”, George Simion, a generat reacții dure din partea mai multor deputați, în debutul ședinței Parlamentului de la Chișinău. Liberalul Valeriu Munteanu a condamnat această decizie, precizând că Republica Moldova riscă un nou caz la CEDO.

Riscăm un nou dosar la CEDO! Această acțiune demonstrează că adevăratul lider al coaliției este Voronin. Este orchestrată și dinamitează relațiile cu România și umbrește acțiunile noastre la Riga. Solicităm lui Filat, Voronin să revadă politica față de România și UE”, a declarat Valeriu Munteanu.

În replică, liderul comuniștilor moldoveni, Vladimir Voronin, a declarat că expulzarea lui George Simion a fost o acțiune corectă. Să dea  Dumnezeu și Maica Domnului să vină comuniștii la guvernare. Poate o să se trezească norodul. Eu vă asigur că o să procedez numai în așa fel mai departe”, a declarat Vladimir Voronin.

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, i-a cerut șefului Serviciului de Informații și Securitate, Mihai Balan, să se prezinte în fața deputaților pentru a explica care au fost motivele care au stat la baza deciziei de expulzare a liderului Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

Cred că ar fi bine să vină în Parlament directorul SIS să ne informeze asupra motivelor care au stat la baza acestor decizii. Trebuie să avem claritate și să nu se umble cu cine a dat indicații”, a spus Vlad Filat.

În același timp, președintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat că Moldova ca un stat suveran și independent este obligată să-și apere independența și suveranitatea, iar expulzarea lui George Simion nu va afecta în nici un fel relațiile cu Romania, întrucât acesta nu este persoană oficială.

”Nu se pot admite acțiuni subversive care duc la lichidarea statului. În plus, George Simion nu reprezintă organele statale și oficiale ale României, iar acest act nu vine să afecteze relațiile bilaterale”, a declarat Marian Lupu.

Într-un comunicat, plasat pe site-ul MAI-ului de la Chișinău, expulzarea lui George Simion ar fi o ”măsură asiguratorie, dispusă împotriva unui străin care a desfășurat, desfășoară ori în a cărui privință există indicii temeinice că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională”.

În același timp, mai mulți membri ai Platformei Unioniste ”Acțiunea 2012”, care intenționează să organizeze o amplă acțiune de protest, sâmbătă, în centrul capitalei, au condamnat expulzarea lui George Simion, și au declarat că vor protesta zilnic, în fața Guvernului, până când statul nu-și va revizui decizia. Claudia Ioviță.

Cerem eliminarea interdicției și, în caz contrar anunțăm proteste la instituțiile competente, Guvern, SIS, MAI, Procuratura Generală, pentru că e în interesul Republicii Moldova ca acest caz să nu provoace un scandal diplomatic”, a declarat Claudia Ioviță.

Reamintim că liderul mișcării unioniste Acțiunea 2012, cetățeanul român George Simion, a fost expulzat în seara zilei de miercuri din Republica Moldova. Acesta a primit interdicția de a intra în țară pe un termen de cinci ani.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului român de Externe, Bucureștiul păstrează în atenție cazul, pentru obținerea tuturor informațiilor clarificatoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău