Expoziție la Universitatea din Bălți despre deportările regimului totalitar sovietic

  • 06 Noiembrie 2017 15:25
Expoziție la Universitatea din Bălți despre deportările regimului totalitar sovietic

Ambasada Lituaniei la Chișinău a inaugurat luni, în holul Bibliotecii Științifice a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, expoziția de documente și fotografii cu genericul „Sub cer străin”. Expoziția cuprinde 20 de standuri care se referă la perioada deportărilor regimului totalitar sovietic în perioada 1940-1958 și ilustrează condițiile din lagărele sovietice în care mii de lituanieni au fost ținuți.

Ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, Rimantas Latakas, a declarat că  în lagăre au murit între 20.000-25.000 de lituanieni, iar deportările au ucis în total 28.000 de lituanieni, scrie infoprut.ro.

Conf.univ. dr. Lidia Pădureac, șefa Catedrei socio-umane de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, s-a referit la consecințele Pactului Ribbentrop-Molotov care, după anexarea forțată la URSS, a dus la instaurarea regimului de ocupație sovietică, proces urmat de represiuni și foamete organizată. Lidia Pădureac a spus că, în acest sens, Republica Moldova și Lituania au avut probleme comune.

Expoziția va putea fi vizitată la Biblioteca Științifică a Universității „Alecu Russo” până pe 20 noiembrie, se arată într-un comunicat de presă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău