Expoziție dedicată vieții și creației lui Chopin, vernisată la Muzeul de Istorie

  • 24 Februarie 2021 11:23
Expoziție dedicată vieții și creației lui Chopin, vernisată la Muzeul de Istorie

O expoziție dedicată vieții și creației compozitorului polonez Fryderyk Chopin poate fi văzută pe gardul Muzeului Național de Istorie a Moldovei începând de astăzi, 24 februarie. Expoziția este organizată de Institutul Polonez la București și va fi disponibilă publicului larg până la sfârșitul lunii martie.

Contactată de IPN, Mariana Vasilache, director-adjunct pentru relații cu publicul la Muzeului de Istorie, a comunicat că sunt 25 de panouri cu informații despre viața și creația lui Fryderyk Chopin, începând cu nașterea, viața familiei sale, trecerea cu traiul în Varșovia și ulterior mutarea compozitorului la Paris. De asemenea, sunt prezentate informații despre toată creația compozitorului, pe categorii: polci, mazurci, valsuri. Panourile conțin atât text explicativ, cât și imagini care ilustrează partiturile, fotografii din diferite etape ale vieții compozitorului, persoanele cu care a interacționat, persoanele cu care a fost în anumite relații.

„Ideea expozițiilor pe care noi le prezentăm pe gardul muzeului și pe care le facem în colaborare cu cei de la Institutul Polonez din București  este anume vizibilitatea și accesibilitatea, atât timp cât oamenii poate nu au timpul necesar sau dorința să intre în muzeu, de a achita o taxă pentru a vizita o expoziție. În cazul acesta, cultura iese în stradă și este accesibilă tuturor, și gratuită”, a declarat Mariana Vasilache.

Expoziția va fi inaugurată astăzi, de la ora 13.00. La eveniment va participa ambasadorul Poloniei la Chișinău, Bartłomiej Zdaniuk, directoarea Institutului Polonez la București, Natalia Moso și directorul general al Muzeului de Istorie Eugen Sava.

Fryderyk Chopin, născut pe 1 martie 1810 (sau 22 februarie 1810), este considerat unul dintre cei mai mari pianiști și compozitori ai epocii romantice. Un element caracteristic al operelor lui Chopin îl reprezintă exprimarea aprofundată și inspirația din modelele stilistice ale muzicii populare poloneze. Este considerat drept unul dintre cei mai influenți compozitori de muzică pentru pian.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău