Expoziție dedicată poetului Alexie Mateevici, vernisată la Chișinău

  • 29 August 2013 14:55
Expoziție dedicată poetului Alexie Mateevici, vernisată la Chișinău

O expoziție dedicată poetului Alexie Mateevici a fost vernisată joi, 29 august, la Chișinău, în preajma monumentului lui Ștefan cel Mare, cu sprijinul Institului Cultural Român la ”Mihai Eminescu”.

Expoziția se numără printre primele evenimente care au dat startul manifestărilor dedicate Zilei Limbii Române, sărbătorită pe 31 august. 

Expoziția „Alexie Mateevici – Odă limbii române” este dedicată celor 125 de ani de la nașterea poetului și cuprinde 23 de panouri cu imagini și texte despre limba română și poezii dedicate limbii române ale unor poeți clasici și contemporani, începând de la Vasile Alecsandri și Mihai Eminescu, până la Grigore Vieru. Expoziția se adresează publicului larg, a precizat directorul adjunct al ICR Chișinău, Nichita Danilov.

O bună parte din materialele prezentate la expoziție au fost puse la dispoziție de Casa Muzei ”Alexie Mateevici”, al cărei director, Ion Găină, a menționat că se discută și posibila canonizare a preotului și poetului Alexie Mateevici.

Alexie Mateevici este cel care a compus cel mai inspirat poem consacrat limbii române și unul din primii basarabeni care a pus problema apărării valorilor culturale în cadrul Imperiului Rus, potrivit criticului literar Mihai Cimpoi.

Expoziția va rămâne deschisă până pe 7 septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău