Biblioteca Națională | Expoziție de documente și publicații care reflectă relațiile și cooperarea R.Moldova cu UE (FOTO)

  • 08 Mai 2018 14:43
0%
00:00:00
00:00:00

O expoziție de documente și publicații care reflectă relațiile și cooperarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană a fost vernisată marți, 8 mai, la Biblioteca Națională, cu prilejul celebrării Zilei Europei și a Anului european al patrimoniului cultural în Moldova. Alături de documente și publicații privind relațiile R. Moldova cu UE, vizitatorii pot vedea cărți și albume din colecția Serviciului arte și hărți al Bibliotecii.

În cadrul expoziției, publicul larg se poate familiariza cu politicile și prioritățile Uniunii Europene în Republica Moldova, beneficiile integrării europene, programele și oportunitățile de finanțare oferite de UE. Republica Moldova desfășoară în comun cu Uniunea Europeană și Consiliul Europei proiecte comune în domeniul justiției, lupta cu corupția, traficul de ființe umane, drepturile omului, încă înainte de anul 1994, potrivit președintei Centrului de resurse Dialog-Pro, Lilia Snegureac, expert în informare europeană, co-organizator al expoziției.

„Cetățenii totuși continuă să încurce structurile europene. Există o anumită incertitudine în ce privește însemnătatea Uniunii Europene. Foarte des se confundă Consiliul European cu Consiliul Europei, Comitetul Miniștrilor cu Comisia Europeană. Informarea trebuie să fie axată pe valorile, principiile europene pe care e nevoie să le adoptăm cu toții”, spune Lilia Snegureac.

Tot cu ocazia Zilei Europei, pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică,  în Grădina Publică Ștefan cel Mare din centrul Chișinăului, va fi deschis Orășelul European, unde reprezentanții statelor membre ale Uniunii Europene vor tradițiile, cultura și valorile țărilor lor. Orășelul European va găzdui un Festival de Film și Cultură Europeană, spectacole de muzică clasică și jazz.

Vizatorii orășelului vor avea posibilitatea să participe la lecții de limbi străine, să guste din bucătăriile tradiționale europene, precum și să afle informații despre asistența din partea Uniunii Europene.

Într-un mesaj de felicitare în limba română, ambasadorul UE în R. Moldova, Peter Michalko a invitat toți chișinăuienii la Ziua Europei.

„Dragi prieteni vă invit cu drag în Orășelul European pentru a sărbători împreună Ziua Europei. Vom marca Anul European al Patrimoniului cultura precum și cei 70 de ani de la semnarea Declarației Universale a Drepturilor Omuui. Veți putea descoperi valorile și tradițiile care stau la baza Uniunii Europene, precum și asistența pe care UE o oferă R. Moldova”.

UE este cel mai mare finanțator al Uniunii Europene. Din 2010 până în 2017, R. Moldova a beneficiat de aproximativ 750 de milioane de euro, sub formă de granturi, din partea Uniunii Europene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
8
Tue
5
Wed
2
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău