Expoziție de carte veche și rară, vernisată la Chișinău

  • 10 Iunie 2014 14:02
Expoziție de carte veche și rară, vernisată la Chișinău

O expoziție de carte veche și carte rară este vernisată la Biblioteca Națională din Chișinău. La bibliotecă a fost inaugurată și o expoziție de carte ortodoxă, cu sprijinul mai multor edituri particulare din România și Republica Moldova.

Evenimentul vine să recupereze nedreptatea adusă cărții și spiritualității creștin-ortodoxe pe teritoriul Republicii Moldova în timpul regimului ateu sovietic, susține părintele Savatie Baștovoi, prezent și în calitate de reprezentant al editurii Cathisma din București. Potrivit acestuia, cartea ortodoxă reprezintă cartea de căpătâi a culturii românești. 

Editurile din România au venit și cu o donație de peste 100 de titluri de carte pentru Biblioteca Națională, donație care se va înoi pe parcursul anului. Carțile prezentate la expoziție fac parte din colecția rară a Bibliotecii Naționale, unele datează din secolul al 17-lea. Acestea vor fi expuse timp de o lună.

În cadrul evenimentului vor avea loc mai multe lansări de carte și dezbateri tematice la care vor participa preoți, teologi, scriitori și oameni de cultură din țară și străinătate.

Zilele Cărții Ortodoxe la Chișinău – eveniment care a debutat ieri, are menirea să reamintească de prigonirea cărții creștine pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, când, prin politica statului, cartea religioasă a fost scoasă mai întâi din școli, iar apoi din spațiul public, fiind distrusă la propriu în decursul mai multor decenii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău