Expoziție de artă contemporană a artiștilor plastici din Alba Iulia, vernisată la Chișinău

  • 17 Octombrie 2022 11:24
Expoziție de artă contemporană a artiștilor plastici din Alba Iulia, vernisată la Chișinău

O expoziție de artă contemporană care cuprinde 34 de lucrări de pictură și grafică realizate de 22 de artiști ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Alba Iulia, a fost vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Proiectul are obiectivul de a promova patrimoniul cultural și a crea conexiuni între artiștii din România și Rep. Moldova.

Potrivit vice-președintelui Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Alba Iulia, Nicolae Tudor, arta este un medicament necesar în vremuri incerte. Nicolae Tudor spune că artiștii de la Alba Iulia participă în premieră la o expoziție de artă, în Chișinău:

„Expoziția are elemente de artă modernă, și direcțiile, să spunem psiho-fizice, sunt legate de modul în care relaționează artistul cu ceea ce se întâmplă în lume, modul în care creațiile artistice sunt valorificate în industria artelor, modul în care arta poate fi folosită având chiar niște destinații – fiind considerată medicament. Astfel, efectul pe care îl are asupra observatorului, artistul sintetizează în urma expoziției și promovează mai departe ca idee, sau ca alt discurs.”, a spus Nicolae Tudor pentru Radio România Chișinău.

Artiștii din România au fost nevoiți să renunțe la unele lucrări, ca sculptură și ceramică, din cauza transportului, după cum a afirmat Dan Crecan, curator al expoziției:

„Sunt impresionat de arta din Rep. Moldova, atâtea tehnici diferite. Am fost astăzi la inaugurarea Bienalei Internaționale de Arte Decorative, apoi am văzut expozițiile temporare de la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Sunt impresionat de spațiu, de tot ce fac artiștii la Chișinău. Consider că aceste expoziții sunt binevenite pentru a face și schimb de experiență. Iată, în această călătorie m-am convins să expun la Chișinău, și sper să fie cât de curând”, a declarat Dan Crecan pentru Radio Chișinău.

Această expoziție este realizată în urma unui proiect cultural de colaborare, a declarat directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, iar pe 30 noiembrie, artiștii plastici din Rep. Moldova urmează să „întoarcă” vizita la Alba Iulia cu o expoziție în cadrul saloanelor internaționale de artă contemporană de Ziua Națională a României:

E un proiect de pasaj de artiști. Acest fapt este realizat grație unei comunicări între oamenii de artă și cei care iubesc și promovează artele vizuale. Majoritatea artiștilor expuși în această expoziție sunt prezenți pentru prima dată în spațiul cultural de la Chișinău, și acest fapt ne bucură că aducem un element de noutate în arta contemporană de la Alba Iulia la Chișinău”, a menționat Tudor Zbârnea.

Expoziția este deschisă publicului până pe 6 noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău