Expoziția de fotografii și documente „Sfatul Țării – file de istorie”, organizată la Parlament

  • 29 Mai 11:19
Expoziția de fotografii și documente „Sfatul Țării – file de istorie”, organizată la Parlament

Expoziția cu genericul „Sfatul Țării – file de istorie”, ce cuprinde o colecție de fotografii și documente care prezintă procesul decizional, personalitățile implicate și evenimentele-cheie din perioada de activitate a Sfatului Țării, este găzduită de Muzeul Parlamentului, transmite Președinția R. Moldova.

Exponatele oferă o imagine detaliată a activității organului legislativ suprem al Basarabiei din perioada 1917-1918. Printre documentele expuse, unele în original, se regăsesc regulamentul de organizare a alegerilor în Sfatul Țării, liste ale deputaților, procesele-verbale ale ședințelor Biroului de organizare a Sfatului Țării, informații cu privire la alegerea deputaților în Adunarea Constituantă (Populară) a Republicii Moldovenești.

Expoziția mai conține registre, proiecte de lege, extrase de corespondență ale Sfatului Țării cu diverse instituții, printre care: telegrame cu ocazia deschiderii și începerii lucrărilor Sfatului Țării, telefonograme adresate Prezidiului Sfatului Țării despre Unirea Basarabiei cu România, solicitările cetățenilor adresate deputaților Sfatului Țării etc. Unul dintre documentele importante expuse în cadrul acestei expoziții este Actul din 27 martie 1918 privind Unirea Basarabiei cu România, prezentat în limba franceză.

Expoziția este organizată de Secția resurse informaționale a Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova, în colaborare cu Agenția Națională a Arhivelor și se înscrie în seria de activități dedicate Zilei Parlamentului. Aceasta va fi deschisă vizitatorilor până pe data de 12 iunie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:2,57 m/s
Fri
21
Sat
23
Sun
23
Mon
23
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău