Expoziția de documente „NICOLAE COSTIN – fruntaș al Mișcării Naționale din Basarabia. 85 ani de la naștere”

  • 05 Aprilie 2021 09:02
Expoziția de documente „NICOLAE COSTIN – fruntaș al Mișcării Naționale din Basarabia. 85 ani de la naștere”

Expoziția de documente „NICOLAE COSTIN – fruntaș al Mișcării Naționale din Basarabia. 85 ani de la naștere”, va fi vernisată miercuri, 7 aprilie, la Biblioteca Națională.

Scopul acestei expoziții este de a propaga adevărul istoric despre înaintașii renașterii naționale, despre unul dintre fondatorii și liderii Mișcării de Renaștere Națională, primul primar democrat după 1989 – NICOLAE COSTIN. Vor fi expuse 45 de documente: enciclopedii, ediții periodice, materialele Secției de ideologie a CC al PC RSSM oferite de Arhiva Națională a Republicii Moldova, fotografii ș.a.

Nicolae COSTIN (1936-1995), istoric, profesor universitar, personalitate distinsă a vieții politice din Republica Moldova s-a născut la 7 aprilie 1936, la Peciște, județul Orhei. A fost deputat în primul Parlament ales democratic (1990-1994) al Republicii Moldova.

În anul 1990 este ales președinte al Consiliului orășenesc Chișinău, apoi primar general al municipiului Chișinău (1990-1994), răstimp în care s-a manifestat drept lider al Mișcării de Eliberare Națională. A fost coautor al Declarației de Independență a Republicii Moldova (27 august 1991).

De numele său este legată schimbarea la față a Chișinăului sovietic, redenumind toate străzile din oraș. A susținut revenirea la limba română și alfabetul latin. A contribuit la deschiderea mai multor licee și biblioteci de carte românească în Chișinău.

A participat la elaborarea legii cu privire la limba de stat și la readucerea limbii române în administrația locală. A reușit să scoată statuia lui Lenin din centrul Chișinăului și să readucă la locul inițial monumentul restaurat al lui Ștefan cel Mare.

A decedat la 16 februarie 1995, la Chișinău, în condiții neelucidate, oficial din cauza cancerului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău