Expoziția de ceramică „Între cer și pământ” este deschisă până pe 26 februarie la Muzeul Național de Artă al Moldovei

  • 27 Ianuarie 2023 17:09
Expoziția de ceramică „Între cer și pământ” este deschisă până pe 26 februarie la Muzeul Național de Artă al Moldovei

Expoziția de ceramică „Între cer și pământ” a artistului Oleg Dobrovolschi la Muzeul Național de Artă al Moldovei este deschisă de astăzi și până pe 26 februarie

Un creator de mare conștiință, Oleg Dobrovolschi nu și-a uitat niciodată propriile obârșii spirituale românești, fiind mereu la curent cu arta și artiștii români și activând alături de ei în diverse proiecte comune cu relevanță valorică. Aflat deja la o maturitate artistică recunoscută, Oleg Dobrovolschi adoptă un discurs conceptual autentic, personal, fiind actual și modern fără a dori să fie cu orice preț un artist „la modă”; el nu consimte să se alinieze unor trenduri așa-zis contemporane doar pentru a-și spori notorietatea. Nu se dezice de propriul crez, urmându-și cu sfințenie propriile instincte creative, sentimente, convingeri și trăiri estetice, într-o relație de mare complexitate tehnică și spirituală. Este un om și mai apoi un artist liber, extrem de mobil în conceptele creației sale artistice, iar acest sentiment se degajă constant și abundent din fiecare obiect al zămislirii sale”, a subliniat directoarea adjunctă a Muzeului Național de Artă al Moldovei, Lucia Postica.

Oleg Dobrovolschi s-a născut la 27 august 1970 în orașul Orhei. A absolvit Liceul Republican de Arte Plastice „Igor Vieru” (1988) și Universitatea de Stat a Artelor din Moldova (1997).

În 1997-2012 a fost profesor la catedra Arte Decorative a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice și din 2007 până în 2017 – cadru didactic la Universitatea Tehnică din Moldova. Din 2017 până în prezent este profesor la catedra Arte Decorative a Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice din Moldova. În 2016, Oleg Dobrovolschi a fost distins cu Medalia „Meritul Civic”.

A participat la mai multe expoziții din țară și de peste hotare. Lucrările sale au fost achiziționate în colecții de stat: Muzeul etnografic „P. K. Maslenikov” din Moghilev, Belarus, Muzeul de Artă „G. G. Poplavski” din Bobruisk, Belarus, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din R. Moldova și Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” din Râmnicu-Vâlcea, România.

Are lucrări în colecții private din R. Moldova, România, Belarus, Rusia, Polonia, Franța, Austria, Marea Britanie, Cipru și din alte țări. Artist consacrat și recunoscut în țară și peste hotare, Oleg Dobrovolschi participă încă din studenție la numeroase proiecte expoziționale, simpozioane și bienale naționale și internaționale de pictură și ceramică contemporană, reușind să dobândească un impresionant palmares de premii, mențiuni sau distincții naționale și internaționale, ca recunoaștere incontestabilă a valorii artei sale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău