Expoziția ”Constantin Stere, scriitor, jurist și promotor al Marii Uniri”, vernisată la Chișinău

  • 01 Iunie 2015 11:50
Expoziția ”Constantin Stere, scriitor, jurist și promotor al Marii Uniri”, vernisată la Chișinău

Expoziția ”Constantin Stere, scriitor, jurist și promotor al Marii Uniri” este vernisată astăzi la rondul de lângă monumentul domnitorului Ștefan cel Mare din Chișinău.

O Conferință Științifică Internațională  „Constantin Stere - prozator, publicist, jurist și om politic. La 150 de ani de la naștere” va avea loc astăzi și mâine la Chișinău. Vor susține comunicări: acad. Alexandru MOȘANU, acad. Alexandru ZUB, de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” al Academiei Române, și acad. Mihai CIMPOI.

Constantin G. Stere s-a născut la data de 1 iunie 1865 la Ciripcău, ținutul Soroca. A fost membru marcant al Sfatului Țării, unul din militanții cei mai activi ai Unirii Basarabiei cu România. Cuvântarea lui Stere susținută în timpul desfășurării ședinței istorice din 27 martie 1918 a Sfatului Țării, după cum reiese din documentele vremii, a jucat un rol decisiv în momentul votării Unirii.

Constantin Stere publică romanul fluviu „În preajma revoluției” (8 volume, 1932 -1936), o frescă amplă a vieții social-politice basarabene de la sfârșitul veacului al nouăsprezecelea și degringolada societății rusești în perioada premergătoare Revoluției din 1905.

Constantin Stere s-a stins din viața în ziua de 26 iunie 1936, la Bucov, județul Prahova, fiind înmormântat la București, în cimitirul Bellu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:3,09 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău