Expoziția „Arta scrisului de mână”, inaugurată la Biblioteca Națională

  • 22 Ianuarie 2021 19:15
 Expoziția „Arta scrisului de mână”, inaugurată la Biblioteca Națională

Manuscrise originale și facsimile din secolele XVI-XX și documente scrise pe pergament din epoca lui Ștefan cel Mare au fost prezentate în spațiul expozițional al Muzeului Cărții al Bibliotecii Naționale. Vernisajul are loc cu ocazia Zilei Internaționale a Scrisului de Mână și va face parte din circuitul de vizitare al bibliotecii până în luna iunie anul curent, în mod gratuit, transmite IPN.

Potrivit Elenei Pintilei, directoare a Bibliotecii Naționale, Ziua Internațională a Scrisului de Mână este marcată „pentru a ne aminti despre frumusețea și unicitatea scrisului de mână, care deja devine o raritate în epoca tehnologiilor informaționale”. Evenimentul de astăzi este unul educativ și reunește, pentru prima dată, adevărate opere de artă realizate de caligrafi medievali, care se păstrează în colecțiile de patrimoniu ale Bibliotecii Naționale și în colecțiile Agenției Naționale a Arhivelor.

Elena Frumosu, directoare a Agenției Naționale a Arhivelor, a relatat că sunt expuse hrisoave domnești, documente de familie, zapise. Sunt documente întocmite după 1858 cu grafie latină. Documentele sunt de o valoare inestimabilă și au nevoie de restaurare. În context, Elena Frumosu a făcut un apel la persoanele care ar putea să acorde ajutor la restaurarea acestor documente.

Șefa Serviciului Carte Veche și Rară de la BNRM, Veronica Cosovan, a relatat că conceptul expoziției a venit de la ideea de a pune în valoare diferite tipuri de scrieri care au marcat istoria cărții, în general, și stilurile care s-au regăsit și în arealul românesc. A fost expusă o reproducere a primului alfabet– alfabetul fenician. Majoritatea documentelor expuse sunt scrise cu alfabet chirilic, care a avut o mare răspândire în spațiul românesc.

Graficianul Valeriu Herța a menționat că în Republica Moldova cursul de caligrafie este predat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și la Facultatea de Arte plastice și Design de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

Ziua Internațională a Scrisului de Mână se sărbătorește pe 23 ianuarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău