Exporturile franceze de vin și coniac au scăzut anul trecut la 12,1 miliarde de euro
-
11 Februarie 2021 15:18
Decizia SUA de a impune tarife vamale suplimentare și restricțiile care au dus la închiderea restaurantelor, barurilor și magazinelor duty free din aeroporturi în multe țări au provocat anul trecut o scădere cu 13,9% a veniturilor exportatorilor francezi de vin și coniac, arată datele publicate joi de Federația Exportatorilor Francezi de Vinuri și Băuturi Spirtoase (FEVS), transmite Reuters.
Vânzările peste hotare de vin și coniac franțuzești - a doua mare categorie de export pentru Franța după industria aerospațială - au scăzut în 2020 cu două miliarde de euro, la 12,1 miliarde de euro (14,70 miliarde de dolari).
"Ne așteptăm la o redresare în 2021. Există o lumină la capătul tunelului, datorită campaniei de vaccinare", a afirmat adjunctul președintelui FEVS, Antoine Leccia, la o conferință de presă.
Livrările către SUA - cea mai mare piață externă pentru vinul și coniacul franțuzești - au scăzut cu 18% anul trecut, la 3,1 miliarde de euro.
"Piața americană rămâne simbolul unui an marcat de tensiunile comerciale și de pandemia de coronavirus (COVID-19)". Găsirea unei soluții la conflictul cu SUA este o chestiune urgentă, se arată în comunicatul FEVS.
Exporturile de vin nespumos franțuzesc (excluzând coniacul) către SUA ar urma să scadă anul acesta la 1,1 miliarde de euro, a avertizat președintele FEVS, Cesar Giron.
Și exporturile spre țările asiatice au scăzut anul trecut, în special cele către China (15%), Singapore (31%) și Hong Kong (6%).
Creșterea consumului la domiciliu a compensat doar parțial închiderea restaurantelor, barurilor și magazinelor duty free din aeroporturi, se arată în comunicatul FEVS.
Vânzările globale de șampanie și coniac au înregistrat fiecare scăderi de peste 20% anul trecut, dar Federația Exportatorilor Francezi de Vinuri și Băuturi Spirtoase și-a exprimat speranța că 2021 va fi un an mai bun, fiind obervate indicii pozitive în unele țări în trimestrul patru din 2020.
Luna trecută, Franța a cerut Comisiei Europene să răspundă rapid solicitărilor de a-i compensa pe producătorii francezi de vin, afectați de decizia SUA de a impune tarife vamale suplimentare vinului și coniacului franțuzești.
SUA au anunțat în decembrie că vor majora suprataxele vamale impuse pentru anumite produse provenite din Uniunea Europeană, inclusiv vinurile din Franța, aceasta fiind ultima evoluție într-o dispută care durează de 16 ani cu privire la subvențiile acordate de SUA și UE pentru industria lor aeronautică. Ulterior, Washingtonul a informat că va începe să colecteze noile tarife vamale la anumite tipuri de vin, coniac și brandy din Franța, pe lângă alte produse din Franța și Germania.
La data de 18 octombrie 2019, administrația Trump a introdus tarife vamale de până la 25% pentru o serie de produse alimentare printre care se numără vinurile franceze, spaniole și germane cu un conținut de alcool de cel puțin 14 grade, iar Federația Exportatorilor Francezi de Vinuri și Băuturi Spirtoase (FEVS) a apreciat că aceste tarife au costat sectorul 600 de milioane de euro pe an.
Autoritățile de la Paris au cerut Comisiei Europene înființarea unui fond de compensații.
În decembrie, FEVS estima că decizia SUA de a impune tarife vamale suplimentare vinului și coniacului franțuzesc va costa în total sectorul peste un miliard de euro (1,23 miliarde de dolari).
De aproximativ 16 ani, OMC este arbitrul unei dispute între Boeing și Airbus, cu privire la subvențiile acordate de SUA și Uniunea Europeană pentru industria lor aeronautică. În cele două decizii ale sale, OMC a hotărât că împrumuturile acordate de guvernele europene constructorului aeronautic Airbus au fost subvenționate în mod incorect printr-un nivel redus al dobânzilor în timp ce constructorul american de avioane Boeing a beneficiat de un sprijin incorect din partea autorităților americane de pe urma reducerilor de taxe.