Exporturile de vin în CSI au scăzut de două ori

  • 05 August 2014 14:24
Exporturile de vin în CSI au scăzut de două ori

Exporturile de vinuri moldovenești pe piața CSI au scăzut de două ori, în primele trei luni ale anului 2014, arată un raport al proiectului CEED 2, al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

Cercetarea estimează că pierderile vinificatorilor din Republica Moldova pe piața CSI se vor ridica la 40 de milioane de dolari, în 2014. Totodată, doar în Federația Rusă, au fost ratate anul trecut venituri în valoare de 18 milioane de dolari din cauza embargoului, mai arată raportul.

Astfel, dintre țările CSI, Belarus rămâne a fi cel mai mare consumator de vinuri moldovenești, iar în Rusia, Ucraina și Kazahstan vânzările sunt în scădere, a subliniat expertul Andrei Crigan.

De asemenea, datoriile vinificatorilor față de bănci au crescut, rata creditelor neperformante ridicându-se la 17 la sută din volumul total în 2014, față de 11 la sută anul trecut.

Autorii raportului recomandă crearea unui fond de restructurare a creditelor vinificatorilor și a unui fond de compensare a pierderilor  de pe urma embargoului rus. Alte recomandări se referă la subvenționarea dobânzilor la creditele vinificatorilor și a investițiilor în infrastructura de post recoltare și procesare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău