Exportul de cireșe și vișine a crescut de 2 ori

  • 12 Iulie 2022 15:40
Exportul de cireșe și vișine a crescut de 2 ori

În anul curent, exportul de cireșe și vișine a crescut de 2 ori, comparativ cu anul trecut. Conform datelor din Sistemele Informaționale ale Serviciului Vamal, se atestă o creștere semnificativă de 117% la exportul de cireșe și de 99% la exportul de vișine, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în pofida crizei regionale, agenții economici și-au consolidat eforturile și au reușit să exporte la ziua de astăzi peste 12 mii tone de cireșe (circa 640 camioane) și peste 3 mii tone de vișine (circa 160 camioane).

Valoric, sumele exporturilor de cireșe se estimează la peste 215 milioane lei, ceea ce reprezintă o creștere de 202%, comparativ cu peste 91 milioane lei în 2019, peste 116 milioane lei în 2020 și peste 71 milioane lei în 2021.

La capitolul exportul de vișine, valoarea mărfurilor se estimează la peste 38 de milioane de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 183%, comparativ cu peste 13 milioane lei în 2021.

MAIA precizează că Serviciul Vamal, în colaborare cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, și în conlucrare cu Comisia parlamentară agricultură și industrie alimentară, au elaborat un mecanism de facilitare și prioritizare a exportului produselor agricole ușor alterabile (legume și fructe) și au stabilit norme referitor la procesul de traversare a frontierei cu acest tip de marfă.

Pe perioada stării de urgență, în scopul asigurării condițiilor optime pentru exportul produselor agricole perisabile de către reprezentanții SV și ANSA, sunt asigurate condiții necesare pentru vămuirea și trecerea peste frontiera vamală în mod prioritar a produselor agricole perisabile exportate din Republica Moldova.

În fiecare an, suprafețele ocupate cu livezi de vișin și cireș se reînnoiesc, astfel se plantează soiri înalt productive, care sunt solicitate pe piețele externe.

La începutul anului curent în Republica Moldova erau 4,5 mii hectare de vișin și 5,3 mii hectare de cireș.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău