Explozii în orașul Berdiansk, ocupat de Rusia

  • 02 Iunie 15:10
Explozii în orașul Berdiansk, ocupat de Rusia

Mai multe explozii au zguduit vineri, 2 iunie, orașul portuar Berdiansk, ocupat de Rusia, în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, anunță atât oficiali locali numiți de Rusia, cât și ucraineni, transmite defenseromania.ro.

Oficialii ucraineni din administrația militară a orașului au declarat pe Telegram că au avut loc „lovituri asupra pozițiilor ocupanților” din Berdiansk, adăugând:

„Suntem recunoscători forțelor armate ucrainene pentru că au adus eliberarea orașului mai aproape”.

Aceștia au spus că așteaptă detalii și confirmări din partea Statului Major General al armatei ucrainene.

Între timp, oficialul Vladimir Rogov, numit de Rusia, care este membru al consiliului administrației civil-militare din regiunea Zaporojie, a declarat că portul maritim a fost lovit în jurul orei locale de prânz. El a precizat că lovitura asupra „pașnicului Berdiansk a fost efectuată de către militanții [Forțelor Armate ale Ucrainei]”.

„Potrivit informațiilor preliminare, nu au existat victime sau pagube”, a scris el pe Telegram.

 

Berdiansk este un oraș portuar la Marea Azov, pe coasta de sud a Ucrainei. Acesta a fost ocupat de forțele rusești încă din primele zile ale conflictului. Portul său a fost vizat anterior de forțele ucrainene. Orașul se află de-a lungul coastei de la Mariupol, o zonă despre care se crede că se numără printre locurile pe care Ucraina va încerca să le recupereze în contraofensiva sa.

Săptămâna trecută, oficialii ruși au afirmat că forțele ucrainene au lansat un „atac masiv” asupra orașului. Rogov a speculat că lovitura ar fi putut fi efectuată cu „rachete britanice Storm Shadow” – o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune, cu capacități invizibile, pe care Regatul Unit a furnizat-o recent Ucrainei.

Berdiansk se află adânc în teritoriul controlat de Rusia, la aproximativ 100 de kilometri de linia frontului. Aceasta înseamnă că, dacă Ucraina se află în spatele presupusului atac, utilizarea rachetelor Storm Shadow ar fi o opțiune probabilă.

Mai multe explozii au fost auzite în Berdiansk și Mariupol și în jurul acestora la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit oficialilor ucraineni. Autoritățile ruse au susținut din nou că două rachete Storm Shadow au fost lansate asupra regiunii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:4,63 m/s
Sun
22
Mon
23
Tue
22
Wed
22
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău